Margit Jakobsen fra AkvaFresh og Mark Powell fra Marineholmen RASlab har gjort forsøk med luseinfisert laks og forskjellige badebehandlingssammensetninger. Resultatene er svært interessante. Foto: Marineholmen RASlab.

Mer effektiv avlusning med ionemodifisert vann

AkvaFresh jobber med styrt vannkvalitet ved bruk av membrananlegg. De har utviklet et spesialisert avlusningsvann som viser seg å ha svært god avlusingseffekt på kun 4 timer.

Publisert Sist oppdatert

Dette vannet har en noe høyere salinitet slik at det blir en mindre brå miljøvariasjon for laksen. Lusa er derimot ikke stand til å osmoregulere så godt som laksen, og reagerer derfor kraftig på ionesammensetningen i det fremstilte brakkvannet.

- Utgangspunktet er vanlig sjøvann der vi fjerner bestanddeler og endrer sammensetninger ved bruk av membrananlegg. Vi fjerner ulike ioner i ulik grad fra sjøvannet, og oppnår slik en spesialutgave av brakkvann, sier Margit Jakobsen som er FoU-ansvarlig for biologi og biokjemi hos AkvaFresh.

Selskapet har nettopp avsluttet et forsøk på Marineholmen RAS lab med Mark Powell. Der ser man nesten 100 % effektivitet mot lakselus allerede etter 4 timer.

Forsøkene er også beskrevet i en artikkel i siste nummer av Norsk Fiskeoppdrett (krever abonnement på magasinet)

Vann med eksepsjonelle egenskaper

I laboratoriet har vann med ulike ionesammensetninger blitt testet til badebehandling mot lus. Et nøye planlagt karforsøk har gitt innsikt i hvilke parametere som er relevante for avlusing, og hvilke verdier som kreves for optimal effekt.

- Ionemodifisert brakkvann har eksepsjonelle egenskaper som letter fjerning av lus fra fisk etter bare en kort periode med eksponering. Det påvirkes ikke av bufring, og laboratoriearbeidet viser at den banebrytende tilnærmingen er en veldig effektiv og sikker metode for avlusing, sier Mark Powell.

Vannet kan produseres over alt der det er sjøvan

Vannet er renset for høye verdier av metaller, og minimerer derfor risiko for blandsoner. Dermed kan man unngå å tilsette kjemikalier som silikatlut for å minimere denne risikoen. Vannet er også svært godt renset for patogener, slik at det er liten risiko for smitte fra en eventuelt kontaminert vannkilde.

Margit Jakobsen i AkvaFresh er fornøyd med resultatet.

- Det er kjekt at vi klarer å fremstille et så effektivt behandlingsvann uten tilsats av skadelige kjemikalier. Det er også en stor fordel at dette vannet kan vi produsere over alt der det er sjøvann, sier hun.