Geir Olav Melingen

«Jakta på Fakta» skal knuse myter om havbruksnæringen

For å bidra til å bryte ned myter om havbruksnæringen, har Havforskningsinstituttet laget kunnskapsfilmen «Jakta på Fakta». Filmen vises nå daglig på Akvariet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder for Akvariet i Bergen, Geir Olav Melingen, forteller til kyst.no at dette er en viktig film for de.

- Som den rollen vi utøver i forhold til fakta til relevante hav-næringer, bør vi ha som mål om å spre kunnskap for fremtiden til både havbruk og fiskerinæringen, sier han.

«Jakta på fakta» ble lansert 10. januar, og er som Melingen sier, rykende fersk på Akvariet. Den varer i 13 minutter, noe som er en gjennomtenkt tid fra Akvariets side, for hvor lenge de besøkende orker å se på en faktafilm.

I filmen følger man forskerne Rune, Ellen og Marian ut i felt, for å finne svar på hvordan havbruk fungerer, og hvordan det påvirker miljøet.

Publikum ønsker fakta

Melingen forteller at Akvariet i mange år har vist underholdningsfilmer i kinosalen, men at det kom frem blant publikum at de ønsket å se filmer med mer fakta og substans.

- Etter at jeg tok over som direktør i 2015, har vi gått inn i en strategiprosess for nettopp dette. Til nå har vi vist en David Attenborough film om Galapagos, og til sommeren vil det komme en tilsvarende film om fiskerinæringen, sier han.

Bidra til omdømmebygging

Akvariet i Bergen har sammen med Osland Havbruk søkt om både visningskonsesjon og visningssenter. Med i prosessen er også Havforskningsinstituttet, som står bak produksjonen av filmen. Melingen mener filmen passer godt inn for det Akvariet ønsker å formidle innen fiskeri og havbruk.

- Vi har 200 000 besøkende, og det er viktig at vi bidrar til omdømmebygging av næringen, sier Melingen.

Filmen har som mål å formidle kunnskap og bryte ned myter om næringen. Etter premieren for knappe ti dager siden, forteller daglig leder at tilbakemeldingene har vært bra, og at filmen passer for aldersgruppene 10 til 100.

- For de som fra før har god innsikt i næringen, vil det kanskje ikke være store nyheter som vises på skjermen. Men skolebarn, og turister som ikke kan så mye om næringen fra før, vil nok si at den er svært opplysende, slår han fast.

Filmen berører mange aktuelle nærings-temaer, slik som avl, vaksine, sykdom, stress og fordøying. Den har som mål å gi trygghet, og samtidig belyse noen av næringens dagsaktuelle problemer og utfordringer.

- Filmen legger frem den kunnskapen og fakta vi har om næringen i dag, men den stiller også noen spørsmål, sier Melingen avslutningsvis.

Under kan du se en teaser av filmen. 

https://www.youtube.com/watch?v=wm84lYFq9n8