Rolf Mork-Knudsen i Annerledeslandet og Helge Bjordal i Nagelld ser frem til en nye runde med gründerjulepresangen.

Starter jakten etter nye gründere og oppstartsbedrifter

En rekke etablere aktører innen havbruksnæringen er på nytt ute etter å finne nye, kloke hoder gjennom «Gründerpresangen».

Publisert Sist oppdatert

Gründerpresangen for havbruk er i gang for sjette gang. Gjennom konkurransen kan nye gründere og oppstartsbedrifter innen oppdrettsnæringen vinne støtte og hjelp fra en rekke aktører fra havbruksnæringen.

Rolf Mork-Knudsen i Annerledeslandet og Helge Bjordal i Nagelld forteller til Kyst.no at den totale premien utgjør mer enn 250 000 kroner.

- Her kan bedriften som stikker av med premien få god hjelp innen strategi, patent, merkevare, design, nettverk, 3D, for å nevne noe, sier Bjordal.

Forrige gang konkurransen ble avholdt, var det Searas som stakk av med seieren, med sin optiRAS-modul, som er en komplett enhet med integrert biofilter og vannbehandling.

Realiserbare prosjekt

Mork-Knudsen og Bjordal er begge enig om at det gjelder å være proaktiv og benytte seg av premien man har vunnet.

- Er det noe spesielt dere vil se etter hos bedriftene?

- Vi vil se på om det er folk som satser, om de har et godt team, og gjerne at realiseringen av teknologien ikke ligger langt frem i tid. Searas var allerede godt i gang da de vant, men har tatt store steg det siste året, påpeker Bjordal.

- Vi gleder oss til å gå gjennom søknadene og er spent på hva som dukker opp av teknologi og nye bedrifter, legger Mork-Knudsen til.

Mer avansert teknologi

Deres oppfatning er at mange av oppstarsbedriftene innen havbruk nå har mer avansert teknologi og det er ofte kapitalkrevende prosjekter.

- Derfor kommer vi til å legge opp til en mer detaljert gjennomføringsplan enn tidligere, men tydelige delmål for vinneren av konkurransen, slik at vi er sikre på at de får benyttet premien på best mulig måte, påpeker Mork-Knudsen.

Det ble åpnet for søknader 1 desember, og Bjordal og Mork-Knudsen forteller avslutningsvis at vinneren vil kåres under Aqkva-konferansen 2023.

Aktørene som bidrar til konkurransen er Nagelld, Acapo, Annerledeslandet, ArtGarden, DnB, Deloitte, NCE Seafood Innovation, NCE Aquatech Cluster og Stiim. Dette blir sjette gangen det avholdes.