Sedasjon gav færre behandlinger og 30% lavere dødelighet

Hele 30 prosent reduksjon i dødelighet og betydelig mer effektiv avlusning. Det har vært effekten av korrekt bruk av sedasjon i norsk oppdrettsnæring i årene 2015-2022, viser en undersøkelse analyseselskapet Manolin har foretatt.

Dani Edvartsen, Welfare Solutions Lead NW EURAM MSD Animal Health

- Disse fantastiske resultatene bør få stor betydning for hvordan avlusning foretas, sier Dani Edvartsen i MSD Animal Health.

Dani var frem til i sommer ansvarlig for Salmars avlusning gjennom ikke-medikamentelle metoder. Nå arbeider han i MSD Animal Health med å levere gode produkter og gode råd til oppdrettere og fiskehelsepersonell.

Han forteller at oppdretterne er opptatt av å ha god fiskevelferd, og også å få bedre økonomi i avlusningen.

- Vi vet at luseproblemene koster bedriftene milliardbeløp hvert eneste år. Mer effektiv avlusning kan derfor gi betydelige besparelser. Redusert dødelighet vil kunne bidra mye, og det å slippe en eller to avlusninger i løpet av produksjonssyklus, det vil også kunne gi betydelig reduserte kostnader, forteller Dani.

Manolin: bedre avlusning.

Manolin er ledende internasjonalt på analyse av data for å bedre driften innen oppdrett av laks og ørret. I den siste big data-undersøkelsen gjennomgikk de resultatene fra 11.000 avlusninger.

- Vi ønsket å se hvilken effekt sedasjon har hatt ved avlusning i Norge. Vi fant at under spesielle situasjoner tidlig i produksjonssyklusen, har oppdretterne opplevd 30% lavere dødelighet og bedre lusebehandling når de har benyttet sedasjon ved mekanisk behandling, sier Tony Chen, CEO i Manolin.

Datagrunnlaget ble hentet fra lokaliteter i Norge i produksjonssonene 2 til 8. Det ble undersøkt utviklingen til laks som var sedert under mekanisk lusebehandling i mer enn 100 oppdrettsanlegg i årene 2015 til 2023. Manolins undersøkelse ble gjennomført i samarbeid med MSD Animal Health, men det var Manolin som selv foretok analysene.

Best når de friske ble sedert

Noe av det mest oppsiktsvekkende med undersøkelsen var at sedasjon hadde den største effekten på dødelighet når ung, frisk fisk ble sedert.

- Vi ser at tradisjonelt har oppdretterne i stor grad brukt sedasjon på fisk som er svekket, mens den sterkeste laksen har blitt behandlet uten sedasjon. Undersøkelsen til Manolin viser at det kan være størst å spare økonomisk på å også sedere den friskeste fisken, sier Dani Edvartsen.

Gir råd om «best practise»

MSD Animal Health Norge er en del av MSD-konsernet, som har rundt 70.000 ansatte og omsetter for rundt 60 milliarder dollar i året. Selskapet er verdensledende på forskning og utvikling av produkter for bedre dyrehelse og bedre dyrevelferd.

- Innen lakseoppdrett så har vi lang erfaring, gode produkter og ikke minst veterinærer, forskere og andre erfarne ansatte som kan bistå fiskehelsepersonell og oppdrettere, sier Jan Ivar Bildøy i MSD Animal Health.

Jan Ivar Bildøy, Field Technical Manager i MSD Animal Health

Jan Ivar har arbeidet i oppdrettsnæringen siden 1986, og kom fra stillingen som produksjonssjef i Blom Fiskeoppdrett. Han har erfaring fra selskaper som Cargill (EWOS) og MOWI.

- Vi i MSD Animal Health jobber målrettet med blant annet å bistå oppdretterne med sedasjon, for eksempel lukket trengning der vi har foretatt flere forsøk på LetSeas forskningsstasjon. Vi mener at sedasjon bør bli en standard ved all mekanisk behandling, og vi bistår gjerne bedrifter som ønsker å vite mer om hvordan sedasjon kan bidra til bedre fiskevelferd og kanskje færre lusebehandlinger, avslutter Jan Ivar Bildøy.

Vil du vite mer?

Kontakt oss gjerne for en prat:

Dani Edvartsen,
Welfare Solutions Lead NW EURAM
MSD Animal Health
Dani.Edvartsen@merck.com