Illustrasjonsfoto vaksinering. Arkivfoto: Salmon Expert.

Forbruk av antibiotika fortsatt historisk lavt for oppdrettsfisk

I 2017 ble det brukt 5 528 kg antibiotika til matproduserende landdyr. Til sammenligning var forbruket til oppdrettsfisk på 535 kg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette kommer frem av årets NORM-VET-rapport.

Forbruket av antibiotika til hund og katt var i fjor på 359 kg, og nærmer seg dermed samme forbruk som hele oppdrettsnæringen, som har hatt svært lavt forbruk av antibiotika over flere år.

Antibiotikabruk på 0,8 % av lokalitetene

Forbruket av veterinære antibakterielle midler til oppdrettsfisk som går til matproduksjon (forbruk til rensefisk utelatt), var som nevnt fortsatt svært lavt; i 2017 utgjorde det 535 kg.

Dette representerer en nedgang på over 99 % sammenlignet med toppåret 1987. I følge rapporten ble det i 2017 foretatt behandling med antibiotika av laks og regnbueørret i 0,8 % av sjølokalitetene.  Nedgangen skyldes at effektive vaksiner beskytter oppdrettsfisk mot de mest aktuelle bakteriesykdommene.

Det viser resultater fra overvåkingen i 2017 av antibiotikaforbruk til dyr, samt antibiotikaresistens i bakterier fra dyr og i mat i overvåkingsprogrammet NORM-VET.

Veterinærinstituttet koordinerer overvåkingsprogrammet NORM-VET på oppdrag for Mattilsynet, samt overvåkningen av antibiotikaforbruket til dyr.

Les hele oversikten her