Berggylte-yngel. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Økning i antibiotikabehandlinger for rensefisk

Frisk Fisk: Tall fra Mattilsynets innrapportering av antibiotikabruk viser at lite brukes i laks, samtidig som det er en tydelig økning av bruken i rensefisk-produksjonen. - For rensefisken ser vi en økning i antall utskrevede resepter, som ser ut til å behøve legemiddelbehandlinger hyppigere, sier Atle Lillehaug fra Veterinærinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

All bruk og forskriving av legemidler til oppdrettsfisk skal rapporteres til Mattilsynet gjennom Vetreg-systemet. Etter at dette ble tatt i bruk i 2011 har disse tallene sammenlignet med innrapporterte salgstall fra legemiddelgrossistene, vist lave tall av antibiotikabruk på oppdrettslaks

- I begynnelsen var det ikke helt samsvar mellom tallene som ble innrapportert og salgstall, men dette ser ut til å ha stabilisert seg, opplyser Lillehaug.

Rensefisk øker

For torsk, kveite, steinbit og piggvar viser tallene at det er blitt flere forskrivninger for antibiotika siden 2011.

- Men antall utskrevne resepter viser imidlertid ikke hvor mye stoff som blir faktisk ble brukt.

Atle Lillehaug fra Veterinærinstituttet la frem tall om antibiotika bruken i norsk oppdrett fra 2011-2015 på Frisk Fisk-konferansen i Bergen. Foto: Magnus Petersen.

Han forteller så at to tredjedeler av all antibiotikabruken på oppdrettsfisk i Norge brukes til marine arter, inkludert rensefisk.

- For rensefisken ser vi en økning i antall utskrevede resepter, som ser ut til å behøve legemiddelbehandlinger hyppigere.

Tallene fra Vetreg viser at antall utskrevede antibiotikabehandlinger i 2011 var på kun 16 resepter, mens det har økte jevnlig til 126 i løpet av 2016. Dette ser ut til å ha økt i takt med produksjonen av rensefisk.

Mest volum i sjøvannsfasen hos laks

I 1987 var antibiotikabruken i Norge på topp, på rundt 50 tonn antibiotika. I 2015 brukte næringen bare 217 kilo i hele oppdrettsnæringen som en følge at vi innførte vaksiner ifølge forskeren.

- Data viser fra 2011-2015 at det har vært mellom 50-30 resepter for hele oppdrettsnæringen, der en tredjedel er i saltvannfasen og to tredjedeler i ferskvann.

Når det gjelder ørret forteller Lillehaug at det praktisk talt ikke er noe bruk av antibiotika.

- Laks i sjøfasen utgjør helt klart mest stoff i volum

Men ifølge tallene har volumene i sjøvannsfasen hos laks likevel sunket de siste årene, fra litt over 800 kilo i 2012 til litt over 100 kilo i 2015.