Vidar Aspehaug

Aqua Nor: AGD-sesongen kan være i gang

Basert på prøvesvarene mistenker Vidar Aspehaug fra Patogen at en ny AGD-sesong er i emning, uttalte han under Aqua Nor i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

Han fremla data som viser at vi i Norge, ulikt andre stedet i verden, har fått utbruddene av AGD på fallende temperaturer, og ikke på stigende.

- I 2013 hadde vi de siste påvisningene i februar. Så gikk det en lang periode uten påvisning, før de første kom etter at temperaturtoppen var passert på høsten. Dette innledet AGD-sesongen med utbrudd av sykdom fremover til juletider, og vi fikk siste påvisning like etter bunntemperatur var nådd.

Dette mønsteret forklarte han gjentok seg også i 2014.

Aspehaug fortalte dette gjorde dem bekymret for at man for første gnag i Norge skulle får sykdomsutbrudd på stigende temperaturer, for eksempel allerede i juni, og de ba derfor kundene sine være ekstra oppmerksomme.

- Heldigvis fikk vi lave temperaturer gjennom sommeren, og det kan være medvirkende til at vi ikke har hatt sykdom ennå, sa han.

Men nå ser det ut til at amøbene begynner å røre på seg for alvor igjen.

- De siste ukene ser vi at andelen med positive øker. Dette kan være en begynnelse på den AGD-sesongen vi forventer også i år, sa han.