AquaBounty har fått godkjennelse fra FDA i USA for sitt GMO-lakseanlegg. Foto: AquaBounty Technologies.

Første FDA-godkjenning for GMO-laks

AquaBounty Technologies har fått sin første FDA-godkjenning for sitt GMO-anlegg i USA. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

AquaBounty Technologies som er et datterselskap av genetikkfirmaet Intrexon Corporation, kunngjør i en pressemelding at de har fått godkjenninf fra US Food and Drug Administration (FDA) av sitt første anlegg for kommersiell produksjon av AquAdvantage laks (genmodifisert laks). 

GMO-laksen:

  • Den atlantiske laksen de produserer er utviklet for å vokse raskere enn den ikke-genetisk modifiserte, og har blitt fortalt når markedsstørrelse på cirka 18 måneder.
  • Den skal vokse raskere enn annen laks grunnet et veksthormon-gen fra kongelaks (chinook), sammen med genetiske elementer fra en tredje art, en ålekvabbe (Zoarces americanus).
  • Disse genetiske modifikasjonene gjør at laksen kan produsere et kontinuerlig nivå av veksthormoner.

De skriver at FDA godkjente deres “New Animal Drug Application” (NADA) i 19. november 2015 for produksjon, salg og forbruk av GMO-laks i USA. Denne godkjenningen tilsa at alle produksjonsanlegg for GMO-laks ville kreve separate stedsspesifikke godkjenninger.

For å imøtekomme dette kravet sendte selskapet ny søknad til FDA som anmodte om godkjenning for å produsere laks på anlegget deres i nærheten av Albany, Indiana.

Leder i AquaBounty, Ron Stotish. Foto: Gustav Erik Blaalid.

GMO-laks i Indiana

Indiana-anlegget har en produksjonskapasitet på 1200 tonn per år og ble designet for å muliggjøre betydelig ekspansjon. 

Les også: AquaBounty vil produsere mer GMO-laks

AquaBounty sin CEO Ronald Stotish påpeker at godkjenningen er en milepæl for selskapet.

-  Anlegget ligger innen få timer kjøring fra store markeder i Indianapolis, Chicago, Detroit, Cleveland, Columbus, Louisville og St. Louis, og gir oss en enorm mulighet for vekst, sier han i meldingen.