Foto: AquaByte

De første som får lov å droppe den manuelle lusetellingen

Den manuelle lusetellingen er på vei til å bli historie. For nå har de første selskapene fått tillatelse til å erstatte den med automatisk, kamerabasert teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kvarøy Fiskeoppdrett AS og Seløy Sjøfarm AS har som første oppdrettere noensinne fått godkjenning av Mattilsynet til å telle lakselus automatisk og kontinuerlig med Aquabyte sitt system. Det betyr at man slipper å ta fisk opp av merden hver uke - og optimaliserer driften og bedrer fiskevelferden.

- Det at man hos Mattilsynet nå åpner for dispensasjon til å telle lakselus automatisk, er etterlengtet. Vi ser at Aquabytes system gir oss solide data. Ikke bare en gang i uken, men kontinuerlig. Og vi kan nå bruke ressursene vi tidligere har brukt på manuell telling til andre oppgaver, sier Håvard Olsen hos Kvarøy Fiskeoppdrett i en pressemelding.

- For oss i Seløy Sjøfarm er det å sette inn tiltak mot lakselus på et tidlig stadium avgjørende for å kunne drive oppdrett på en forsvarlig måte. Så god kvalitet som mulig på dataene er derfor helt avgjørende og vil kunne bidra til en bedre fiskevelferd ved å kunne time tiltakene i større grad. Det å kunne få dataene kontinuerlig uavhengig av vær og vind har vært en drøm i flere år og denne teknologien vil forhåpentligvis gi oss dette og mer til, uttaler Jan Erik Jakobsen hos Seløy Sjøfarm.

Norsk Fiskeoppdrett nr 9 2020 hadde en større bolk om temaet automatisk lusetelling

Dermed er en viktig barriære brutt i prosessen mot en mer stabil og nøyaktig lusetelling.

- Dette er en historisk dag for maskinlæring og automatisering av prosesser i havbruk. Det er også en god dag for fiskevelferd, da det vil bety betydelig mindre håndtering av fisk. Dette betyr også enda travlere tider for oss, da vi vil hjelpe alle våre kunder med å søke dispensasjon, uttaler Hans Runshaug hos Aquabyte.

- Vi har utarbeidet en full dokumentasjonspakke og prosess som imøtekommer Mattilsynets veileder og krav. Her i Aquabyte er vi ydmyke og stolte over å ha det første godkjente systemet for automatisk lusetelling. Arbeidet med dette begynte for over to år siden, og det er et stort nybrottsarbeid som er blitt gjennomført. Aquabyte har blitt mottatt positivt og konstruktivt av Mattilsynet hele veien, og vi har stor respekt for de ressurser de har lagt inn i arbeidet.

- Teknologien er avansert og omfattende og det er krevende å sette seg inn i dette med tilstrekkelig trygghet for at resultatene, altså telling av lus gjennom automatisert teknologi, er minst like nøyaktig som manuell telling. Dette er nå dokumentert, avslutter Runshaug.