Eirik Hommedal, Bhaskar Pandey og Truls Wergeland utgjør deler av teamet ved ATC i Fyllingsdalen. Den nyeste investeringen i forskningssenteret gir dem bedre innsikt og kontroll i fôrproduksjonen.

Ny ekstruder skal løfte forskningen på fiskefôr

I Fyllingsdalen har Nofima investert 20 millioner kroner i ny ekstruderteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Nofimas arbeid med å utvikle fremtidens fôr til havbruksnæringen foregår ved Aquafeed Technology Centre, som ligger i Kjerreidvika i Fyllingsdalen i Bergen. Tidligere i år fikk selskapet på plass en toppmoderne ekstruder til rundt 20 millioner kroner som erstatning til den gamle som var helt utslitt.

Med bedre presisjon, digitale målinger og raskere vedlikehold skal den nye ekstruderen styrke forskningen på bærekraftig fiskefôr og småskala produksjon til forsøksformål.

– Dette er en av de største enkeltinvesteringene Nofima har gjort. Vi har hatt noen utfordringer i innkjøringsfasen, men maskinen gir oss mye mer digital innsikt enn tidligere, sier Truls Wergeland, som leder senteret.

Han forklarer at ekstruderen allerede er i bruk, selv om de fortsatt finjusterer innstillinger og prosesser for å stabilisere produksjonen.

– Vi har mulighet til å produsere batcher helt ned mot 50 kilo. Det gir oss stor fleksibilitet i forsøksdesign, og gir oss mulighet å lage fôr med små mengder råstoff, sier Wergeland.

Den nye ekstruderen ved ATC er en av Nofimas største enkeltinvesteringer. Maskinen gir økt digital kontroll og fleksibilitet i utviklingen av fiskefôr.
Fôr produsert ved ATC brukes i både forskningsprosjekter og industrioppdrag. Fôret testes blant annet for vannstabilitet og fordøyelighet.

Digitalt løft for fôrproduksjon

Maskinen genererer et omfattende datasett underveis i produksjonen, og senteret håper etter hvert å kunne bruke disse dataene til å modellere og forutsi produksjonsresultatene.

– Nå får vi blant annet ta ut alle relevante produksjonsparametere underveis i ekstruderingsprosessen. Det gjør det enklere å analysere hva som skjer inne i maskinen, og gir en helt annen kontroll, sier Wergeland til Norsk Fiskeoppdrett.

Selv om kapasiteten i antall produserte kilo fôr ikke øker nevneverdig relativt til den gamle, er effektiviteten blitt bedre på andre områder.

– For eksempel slipper vi nå å åpne hele sylinderen når vi skal vaske ekstruderskuene. Vi kan bare vri på en bryter, åpne med hydraulikk og spyle. Det sparer oss fort en time eller to per vask, sier han fornøyd.

Før ekstrudering males og blandes fôringrediensene til en tørr miks. Deretter varmes, eltes og formes de til pellets.

Bakgrunn fra oppdrett

Wergeland begynte i jobben i august i fjor etter elleve år i Mowi, der han blant annet ledet larveavdelingen i Øygarden. Han trekker frem at erfaringen fra oppdrett gir nyttig innsikt i behovene på brukersiden, selv om jobben hos Nofima er av en helt annen karakter.

– Nå jobber jeg mye mer med kjemi, logistikk og planlegging. Det er ingen fisk, og jeg har nå personalansvar – så det er en annerledes og spennende hverdag, sier han.

Han leder nå et team på tre personer, og senteret har nylig ansatt to nye medarbeidere – blant annet for å håndtere arbeidspresset. Ifølge Wergeland er kapasiteten fullt utnyttet, og de er allerede fullbooket ut oktober.

Forskningsarbeid pågår også etter at fôret er produsert. Her tas det ut skinnprøver for videre analyser av laksens respons.

Tester for fôrindustrien

Inne på fabrikken males fôringrediensene før de blandes til en tørr miks. Blandingen går deretter inn i ekstruderen, hvor den varmes opp, eltes og ekspanderes til fôrpellets. Pelletsene går så gjennom en tørke for å fjerne fukt, før de kjøles, påsprutes olje under vakumm og pakkes – klare for levering.

Halvparten av prosjektene ved Aquafeed Technology Centre skjer på oppdrag fra industriaktører. Den andre halvparten er til forskningsprosjekter ledet av Nofima eller andre FoU aktører.

– Mesteparten av fôret vi produserer for forskere sendes til Nofimas forskningsstasjon på Sunndalsøra, sier han. Her testes fôret blant annet for fordøyelighet og vannstabilitet.

Flere nye råvarer har vært aktuelle for testing de siste årene. Felles for dem er at de har mer fokus på klimaavtrykk og i mange tilfeller kan produseres innenlands.

Ekstruderen former og tørker fôret under høy temperatur og trykk. Data fra produksjonen brukes til å forbedre og modellere prosessen.

– Ingen dager er like

Den kraftige ekstruderen krever mye energi, noe som stiller krav til teknisk infrastruktur. Likevel gir den effektivitet og tidsbesparelser i drift.

Under besøket hos Nofima får Norsk Fiskeoppdrett snakke med Bhaskar Pandey, som har vært tre måneder i jobben. Han beskriver den første tiden som gøy og lærerik.

– Det er veldig spennende å jobbe med nye ingredienser. Man vet aldri helt hvordan de reagerer i prosessen. Det er mye læring og trening her, sier han.

Bhaskar understreker at det stort sett er travle dager på senteret, noe han trives med.

Før han begynte i Nofima, jobbet Bhaskar i Molofeed i Eidsvåg.

– Jobben her er mer slik jeg har sett for meg drømmejobben. Her får jeg testet nye produkter og ingredienser, og ingen dager er like. Det er store muligheter for å lære nye ting her hos Nofima.

– Hvilke ingredienser har du mest tro på?

– Jeg må nok si alger, samt noen flere plantebaserte ingredienser. Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått denne nye ekstruderen på plass – det vil løfte arbeidet vårt betraktelig, sier han.

Tester nye råvarer

Senteret har den siste tiden arbeidet med flere typer alternative råvarer, som planteproteiner, algeingredienser, blåskjell og restråvarer fra landbasert industri.

– Vi har nylig produsert fôr basert på alger levert av Finnfjord. Da måtte vi først tørke dem selv, og så finne ut hvordan vi skulle bygge opp resepten, sier Wergeland.

Han forklarer at nye råvarer gjerne krever omfattende testing, siden de ofte gir svakere pellets med dårligere fysisk stabilitet.

Hos Nofima i Fyllingsdalen testes det flittig på nye fôrråvarer.

– Det er viktig at fôret holder på fettet, tåler transport, utforing gjennom slanger med luft og ikke flyter i merdene. Noen plantebaserte ingredienser binder dårlig, og gjør det vanskelig å lage robuste pellets, sier han.

– Viktig investering for næringen

Selv om den nye ekstruderen ikke øker kapasiteten betydelig i forhold til den gamle, er den ifølge Wergeland en strategisk viktig investering for Nofima og næringen.

– Den gjør oss i stand til å produsere småskala fôr med høy kvalitet og dokumentasjon. Det er avgjørende for å teste nye råvarer, og gir oss fleksibilitet og innsikt vi ikke hadde før, sier han.

Da Norsk Fiskeoppdrett var med på åpningen av senteret i 2021, som er en del av Aquafeed Technology Centre, uttalte daværende fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen at han hadde tro på at senteret ville senke terskelen for å sette i gang fôrproduksjon og bidra til en ny æra for havbruksnæringen. Han trakk særlig frem behovet for å finne bærekraftige alternativer til importert soya og bedre utnytte norske marine ressurser. Regjeringen har i ettertid konkretisert disse ambisjonene. Innen 2034 skal alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr komme fra bærekraftige kilder, og andelen norskproduserte råvarer skal økes fra dagens åtte prosent til 25 prosent.

Wergeland er glad for den tydelige satsingen fra regjeringen og ser at interessen for å bruke Fôrteknologisenteret er stor.

– Vi har vært fullbooket, sier han med et smil.