Pallen med den aller første rogna løftes inn i klekkeriet i Cermaqs splitter nye settefiskanlegget på Forsan i Steigen. Foto: Aquagen.
Pallen med den aller første rogna løftes inn i klekkeriet i Cermaqs splitter nye settefiskanlegget på Forsan i Steigen. Foto: Aquagen.

Sporing og kontroll i alle ledd

Innlegg av 2,6 millioner AquaGen lakserogn, onsdag, 16. mars 2016 markerte starten på smoltproduksjonen ved Cermaqs splitter nye settefiskanlegg på Forsan i Steigen, melder selskapet.

Publisert

Genetikken er fremavlet, og rogna er produsert av Aquagen ved Nordnorsk Stamfisk (NST) på Leines i Steigen, en times kjøretur fra Forsan, melder selskapet i en pressemelding.

Foreldrene som er benyttet i produksjonen er utvalgt basert på prestasjoner i Aquagens familebaserte avlsprogram, samt QTL-seleksjon for resistens mot IPN og CMS (såkalt hjertesprekk). Det er tatt vevsprøver av stamfisken slik at rogna/fisken er sporbar dersom de ved et uhell skulle rømme. DNA-analysen kan også påvise om disse laksene blander seg med villaksstammer dersom det skulle komme mistanke om det, opplyser selskapet.

Rogna er ankommet Forsan i Steigen. Foto: Aquagen.
Rogna er ankommet Forsan i Steigen. Foto: Aquagen.

- For oss handler det om fiskehelse, dyrevelferd og kontroll i alle ledd av produksjonen, sier fiskehelsesjef i Cermaq, Karl Fredrik Ottem.

Han mener god smoltkvalitet er avhengig av mange faktorer, fra genetikk til stressrelaterte forhold som transportavstander. Etableringen av stamfisk- og rognproduksjon på Leines i 2015 var veldig viktig for biosikkerhet og reduserte transportavstander.

- Med dagens oppstart på Forsan ligger forholdene til rette for kontroll i alle produksjonsledd. Forsan er Cermaqs fjerde settefiskanlegg i Nordland fylke og med en kapasitet på 12,2 millioner fisk pr år er Cermaq nå selvforsynt med smolt, legger han til.

Stor dag

- For AquaGen er dette en stor dag. Cermaq er både en viktig kunde som har fokus på god genetikk, fiskehelse og ansvarlig produksjon, samt en god samarbeidspartner av AquaGen i NST, sier driftsleder i AquaGen Steigen, Truls Theting.

Eggene klekkes i løpet av påsken, smolten vil bli sjøsatt i januar 2017 og laksen vil være klar for middagsbordet på nyåret i 2018, melder selskapet.