Ordfører i Sotenäs kommune Mats Abrahamsson og Roy W. Høiås, vd. i Lighthouse Finance A/S har signert avtalen. Foto: Sotenäs kommune
Ordfører i Sotenäs kommune Mats Abrahamsson og Roy W. Høiås, vd. i Lighthouse Finance A/S har signert avtalen. Foto: Sotenäs kommune

Vil produsere 100 000 tonn laks på land i Sverige

En svensk kommune og en finansaktør planlegger å bygge et enormt landbasert oppdrettsanlegg i vårt naboland. Planen er å produsere 100 000 tonn atlantisk laks per år.

Publisert

Sotenäs kommune, vest i Sverige, samarbeider med det norsk-baserte firmaet Lighthouse Finance om prosjektet, som vil være det største landbaserte oppdrettsanlegget i Europa. Teknologien vil bli levert av de israelske RAS-ekspertene AquaMaof.

Produksjonsstart i 2023

Lighthouse håper å starte grunnarbeidet i 2021, med produksjon som starter i 2023, ifølge en pressemelding på kommunen hjemmeside. Anlegget skal etter planen være i full produksjon innen fem år etter at byggingen har startet.

2000 jobber

Prosjektet er avhengig av å få tillatelse fra relevante myndigheter.

Planene vil skape så mange som 2000 nye arbeidsplasser og skal bygges på et industriområde på 75 hektar. Det har en verdi på mellom hele 17 og 20 milliarder svenske kroner.

AquaMaof er også teknologipartner for Pure Salmon, som tar sikte på å produsere totalt 260 000 tonn atlantisk laks per år på en rekke steder. Driftsselskapet for anlegget skal være lokalisert i Sotenäs kommune.