Daglig leder i NWP Arne Dalland t.v sammen med produksjonsleder Arild Folkedal og salgssjef Tor Steinar Olsen. Foto: Therese Soltveit

Lanserer sveiste luseskjørt

NWP lanserer, som første selskap sveiste luseskjørt. De har bygd opp nye produksjonslinjer og en ny metodikk der selskapet sveiser sammen luseskjørtene. Dette tar bort det svake punktet i sømmene ifølge selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norwegian Weather Protection Havbruk (NWP) har også utviklet et nytt produksjonsanlegg for skjørtene med en betydelig investering.

Selskapet satser på sveiste luseskjørt og har utviklet nye produksjonslinjer med sveis. Foto: NWP.

- Hvert år bruker bransjen enorme summer på luseforebyggende tiltak. En utfordring er at luseskjørtene blir utsatt for stor slitasje og kan revne i sømmene, noe som fører til at lusen kan slippe inn, forklarer Arne Dalland fra NWP til kyst.no.

Les også: NWP lanserer nyhet til ferskvanns-behandling

Han påpeker også at en revne også gir økte kostnader med nedetid og reparasjoner.

- I tillegg  så ødelegger det for det gode prevantive arbeidet som er gjort.

Løsningen for å unngå dette mener han således er de  nye luseskjørtene.

Gjennomfører tester 

Bedriften tester nå produktet i sjø på et anlegg i Nordhordaland og Dalland  sier at foreløpige tester på skjørtene er positive.

- Vi har fått veldig gode resultat på lab-testene vi har kjørt på skjørtene i forkant. Testene viser at sveisen er langt sterkere enn sømmen, det gir også lengre levetid med mindre lekkasjer der lusen kommer inn. Produktet gir også en glattere overflate uten søm, der ingenting kan henge seg fast, utdyper han.

Illustrasjon: Luseskjørt som har revnet. Foto: NWP

- Sømmen er absolutt det svake punktet i produktet og dette betyr høye kostnader og nedetid for oppdretterne dersom den revner. Løsningen har vi nå laget, med et nytt produksjonsanlegg hvor vi nå kan sveise sammen luseskjørt og presenninger, legger han til.

Han mener skjørtene kan gi næringen et sterkere produkt som gir lavere servicekostnader.

Øker kapasiteten

Selskapet har arbeidet med de sveiste skjørtene i over ett år, men har intensivert arbeidet de siste tre månedene.

- Resultatene har vært ufattelig gode. Arbeidet med prosjektet har gått litt i rykk og napp, men vi er svært fornøyd med det vi har skapt, forklarer Dalland. 

Han viser så til at det årlig blir produsert flere hundre tusen kvadratmeter luseskjørt til oppdrettsnæringen og hittil bare med tradisjonell søm.

- Det nye utstyret gjør at vi øker kapasiteten vår betraktelig. Vi kan sveise dukene mye rasker og også flere samtidig. Maskinen er produsert i USA og er spesiallaget til vårt forbruk, sier Dalland.