Arne Hjeltnes leder programmet «Rå fisk og sylskarpe knivar». Foto: Norges Sjømatråd.

Sushi er nesten like populær som taco

Den fantastiske suksesshistorien om norsk sushilaks inntog i Japan blir fortalt av Arne Hjeltnes på TV 2s hovedkanal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Programmet «Rå fisk og sylskarpe knivar» som sendes på TV 2 mandag 27.02 klokken 20.00 er en del av Sjømatrådet sin omdømmesatsing for norsk laks.

- Vi i Norges sjømatråd er stolte over at denne viktige og imponerende fortellingen blir fortalt på riksdekkende TV. Vi har støttet programmet faglig og økonomisk og jeg gleder meg til å se resultatet mandag kveld, sier markedsdirektør i Norges sjømatråd, Kristin Pettersen.

Arne Hjeltnes lærte mye under innspillingen i Norge og Japan.

- Programmet er aktuelt fordi nordmenn har lagt sin elsk på japansk mat. Sushi er jo nesten like populært som tacoen. Nå vil vi lære nordmenn mer om den ekte tradisjonelle sushien. TV 2 likte grepet med å ha sushimesteren Ogawa-san med på reisen i både Japan og Norge. I programmet får seerne et innblikk i historien, håndverket, tradisjonen og innsatsen som ligger bak sushieventyret, sier Hjeltnes.

Det er nå over 30 år siden norske aktører gikk i gang med «Prosjekt Japan» for å øke salget av norsk laks i kvalitetsbevisste markeder. Resultatet ble en global mattrend med norsk laks i spissen.

- Jeg forteller ofte folk om historien bak hvordan norsk laks fant veien til sushi og da sier folk «jøss, det visste jeg ikke». Det er med andre ord underkommunisert, sier Hjeltnes.

- Japansk matkultur er på UNESCO verdensarvliste og i dette programmet får vi et innblikk i sushiens historie, fortalt av fagmiljøet innen formidling av japansk mattradisjon og sushikunst. Programmet tar oss med på en reise gjennom sushirestauranter og råvarefilosofi og viser seerne hvor viktig posisjon norsk laks har i et meget kvalitetsbevisst marked. Seerne kan glede seg til et eksklusivt innblikk i hvordan en tradisjonell japansk sushirestaurant fungerer – både i Tokyo og i Stavanger, sier Gunvar L. Wie, fiskeriutsending i Japan og Sør-Korea.

Programmet blir ikke mindre aktuelt etter at sushiresturanten Sabi Omakase i Stavanger sikret seg en Michelin-stjerne denne uken.

- Den hadde ikke fått stjerne da vi var der, men viser at man kan få tak i sushi her hjemme som imponerer japanerne. Det er fantastisk og de er langt fra den eneste restauranten i Norge som serverer fantastisk sushi, sier Hjeltnes.