Lars Berg-Hansen fortalte under Youngfish-konferansen at en av hans store drømmer var å ri på en elg. Foto: Kjersti Marie Grinde

– Å satse i havet er smart

Lars Berg-Hansen fra Norse Aqua er på reis omtrent fire dager hver uke. – Det er på merdkanten det skjer og jeg digger det, sier han. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under Youngfish-konferansen viste den unge gründeren blant annet frem en film fra rensefisk-skjulene han har utviklet. Til fremtidens gründere formidler han at de må tørre å drømme stort.

- Jeg blir irritert når folk sier de ikke får noe til. Du får til akkurat det du vil. I dag er vi nesten der at man må være leder eller mellomleder for å kunne gå med hevet hode, men man må også være stolt av å være røkter. Lederne må ikke heve seg over, sier han.

Nye løsninger

Historien rundt hvorfor han valgte å satse på nettopp rensefisk ble også formidlet.

Lars Berg-Hansen med Norse Aqua teamet sitt . Her under Aqua Nor i Trondheim 2015. Foto: Therese Soltveit.

- Jeg så at det trengtes nye løsninger for rensefisken. Det førte til utvikling av rensefisk-skjul og gardintare, som kan vedlikeholdes uten bruk av kran. Det er viktig at det er reint, for kommer det groe spiser rensefisken dette istedenfor lus, forteller Berg-Hansen.

Han viser så til at næringa i fjor fant ut at man må tillegsfôre rensefisken, for at den skal være en mest mulig effektiv lusebeiter.

- Vi utviklet derfor fôrautomater for rensefisk. Vi har i dag rundt 700 automater utplasserte og har cirka 70 prosent markedsandel, informerer han.

- Rensefisken som spiser lakselus er den beste metoden mot lus vi har i dag, påpeker han.

Rask utvikling

Han forteller så at det gikk seks dager fra han så potensialet med skjulene, til bedriften hadde solgt for 300 000.

- Da var det bare å ansette folk, sier Bindals-gründeren. 

Bakkafrost var en av de første aktørene som kontaktet bedriften og ifølge Berg-Hansen har de i dag et godt samarbeid.

- I dag handler de alt fra oss oppimot rensefisk-utstyr. Vi ekspanderer også nå til Færøyene og det var en del av toårsplanen, forteller han.

Måtte si opp

På grunn av den raske utviklingen var det en periode hele 22 ansatte i bedriften, men da veksten ikke ekspanderte slik Berg-Hansen så for seg måtte han la folk gå.

Lars Berg-Hansen viser frem gardintare i Bindalen. Foto: Kjell Eivind Grande.

- I starten hadde jeg ikke bakkekontakt så jeg hadde nok godt av det. Å la folk gå er det verste jeg noen gang har gjort, og jeg har lært av det. I dag har vi stabilisert oss på ni stykker, forteller Berg-Hansen.

Han viser så til at en årslønn i Norge nærmest er ti i Kina.

Les også: Aqua Nor: Gardintare-grûnder satser på Petter Smart løsninger

- Derfor har vi også laget oss en lavkostlinje for å være konkurransedyktige. I dag har vi over 300 rensefisk-skjul i laksemerdene. Strategien vår er å satse. Vi tar inn mer utstyr i porteføljen vår fremover. Å satse i havet tror jeg er meget smart, mener gründeren.

Hans mål og drøm er å skape et innovasjonssenter i Bindalen.

- Vi er midt i et cluster med oppdrettsaktører, og det er ekstase i bygda. Vi skal svi av minst 2,2 millioner på produktutvikling i bygda de neste årene, sier han.