Global Maritime og Erko Seafoods utviklingstillatelseskonsept GM Aqua Design. Illustrasjon: Ekro Seafood AS.

Avslag til konseptet «GM Aqua Design»

Fiskeridirektoratet har avslått Erko Seafood AS sin søknad om syv utviklingstillatelser til konseptet «GM Aqua Design».​

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratet skriver i sitt svar at de avslår søknaden for konseptet GM Aqua Design fordi direktoratet har kommet til at det omsøkte konseptet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», jf. laksetildelingsforskriften § 23b.

Direktoratet påpeker at konseptet ikke er godt nok utarbeidet når det gjelder flere kritiske løsninger knyttet til selve akvakulturdriften.

- Usikkerheten knyttet til resultatet fremstår etter vår vurdering som for stor i dette prosjektet. Ut fra informasjonen i søknaden fremstår konseptet som lite gjennomarbeidet hva angår driftsmessige forhold, skriver de.

Etter Fiskeridirektoratets vurdering er konseptets funksjonalitet ut fra dokumentasjonen som foreligger ikke godtgjort med tanke på drift og fiskevelferd og de driftsmessige løsningene på et svært preliminært stadium.

Dokumentasjonen av ny eller forbedret produksjonsteknologi vurderes som mangelfull og Fiskeridirektoratet har etter dette kommet til at vilkåret om betydelig innovasjon ikke er oppfylt.

Betydelig svakhet 

En betydelig svakhet ved søknaden skriver de er at komponenter som er avgjørende for å kunne gjennomføre driften ikke er beskrevet grundig nok, og viser til oppsamling av dødfisk og rengjøring av noten.

- Systemet er i liten grad beskrevet. Regelmessig og funksjonelt opptak av dødfisk er viktig for å forebygge spredning av sykdom. I dette konseptet skal det innføres en nydesignet notpose. Fiskeridirektoratet finner at ved innføringen av et utradisjonelt design som dette, burde systemet for dødfiskopptak vært beskrevet i detalj slik at det kunne vurderes. Det samme gjelder system for rengjøring av noten, skirver de. 

Videre peker Fiskeridirektoratet på at de finner beskrivelse av fôrsystemet mangelfullt, men ikke kritisk for gjennomførbarheten av konseptet.

Direktoratet mener også at det forespeilede «primær-nett for fiskehåndtering» har mangelfull beskrivelse. I tillegg vil de være fleksible og for store, noe som vil kunne føre til at det blir vanskelig å holde nettene godt utspilt uten at det oppstår vridninger.

- Etter vår vurdering vil selv en svak vridning eller strømbelastning på nettene etablere store åpninger mot siden og bunnen av noten, slik at fisk kan passere. Formen på notens bunn og sidevegger vil også variere med strømretningen, og dette vil også føre til at fisken kan passere trengenettene, skriver de.  

Fiskeridirektoratet finner etter dette at det ikke er godtgjort at systemet vil kunne fungere som beskrevet.

Ikke miljømessig forsvarlig

Avslutningsvis skriver de at de har kommet fram til at risikoen for uakseptabel skade på sentrale miljømål er for stor, og konseptet kan ikke anses for å være miljømessig forsvarlig, jf. akvakulturloven § 6 første ledd, bokstav a og § 10 første ledd. Derfor må søknaden avslås også på dette grunnlag.

Les hele Erko Seafood avslaget her.