Salmoguard er et nytt konsept innen utviklingskonsesjoner. Illustrasjon: Oxyvision.

Avslag til SalmoGuard

Fiskeridirektoratet har gitt avslag på søknaden om fem utviklingstillatelser fra Oxyvision AS og Aakvik Holding AS, for å realisere konseptet SalmoGuard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konseptet tar i ifølge søknaden tar sikte på å forebygge mot parasitter ved å bruke dype og permanente luseskjørt, samt to typer ferskvannsbehandling ved behov.

Les også: Oxyvision og Aakvik søker fem utviklingskonsesjoner

Konseptet beskrives som parasittbekjempelse med tre forsvarsnivå.

- I tillegg til å forebygge mot parasitter vil konseptet også redusere faren for rømming ved å ha merder med dobbel not. Anlegget er skissert opp til å ha 6 produksjonsmerder med innermerder for ferskvannslokk, en hovedflåte, en oksygenflåte, en ferskvannsflåte og ferskvannslager, samt 4 ferskvannsposer og en pumperigg. Det vil konstrueres transportgater for ferskvann, oksygen, dødfisk og avfall mellom flåtene og merdene.

Ikke "betydelig innovasjon"

Fiskeridirektoratet gir avslag på søknaden, og begrunner det med at prosjektet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», jf. laksetildelingsforskriften §§ 22 annet ledd og 23b, første og andre ledd.

De skriver i vedtaket at SalmoGuard-konseptet samlet sett innebærer enkelte nyhetselementer, men helhetlig representerer konseptet snarere en naturlig videreutvikling av teknolgi enn «betydelig innovasjon».

- Selv om konseptet vil kunne medføre enkelte forbedringer vil disse kun være mindre bidrag til å ta oppdrettsnæringen videre rent teknologisk. Fiskeridirektoratet konkluderer derfor med at konseptet SalmoGuard ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», jf. laksetildelingsforskriften § 23b.