Valg av riktig fôr kan forebygge sår.

Enkle, forebyggende tiltak mot sår

- Sårutvikling på fisken forsterkes ved lave temperaturer. Men det finnes tiltak, sier veterinær og fagsjef for fiskehelse i Skretting, Audhild Blomsø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forrige uke karakteriserte leder for fiskehelseavdelingen på Veterinærinstituttet Brit Hjeltnes, vintersår som den viktigste bakteriesykdommen i norsk fiskeoppdrett, både med tanke på fiskehelse og økonomiske tap. Hun kom med en god oppfordring om skånsom behandling av fisken fordi småskader i skinnet kan gi en inngangsport for bakterien. Og fisken er særlig utsatt ved lave temperaturer.

– Som fôrselskap kan man gjøre lite med temperaturene, men man har et potensiale for og et stort ønske om å positivt påvirke fiskens helse, sier Audhild Blomsø. Foto: Skretting.

Les også: Denne bakteriesykdommen gir størst tap

Men det finnes finnes tiltak, påpeker Audhild Blomsø i Skretting.

- Som fôrselskap kan man gjøre lite med temperaturene, men man har et potensiale for og et stort ønske om å positivt påvirke fiskens helse. Derfor er det gjort mye forskning på sammenhengen mellom næringsstoffer og fiskens ytre forsvarsbarriere som er og slimet.  Forskningen hos Skretting ARC bekrefter det Hjeltnes sier: at fiskens evne til sårheling er nedsatt ved lave temperaturer, sier hun.

Forsøk viser at når man tilsetter ekstra vitaminer og mineraler i fôret, øker nivået av disse næringsstoffene i fiskens skinn.

- De havner altså der de skal. I skinnet gir de fisken en bedre evne til å beskytte seg mot skade. Vi ser også at sårheling går raskere og at slimcellene påvirkes positivt av virkestoffer som kan tilsettes fôret, forteller hun.

I et forsøk med hydrogenperoksid kom slimcellene raskere på plass etter behandlingen. I tillegg forteller Blomsø det er dokumentert at mikronæringsstoffer kan endre slimets innhold.

- Skretting ARC har målt et mer tyktflytende slim med et høyere nivå av antibakterielle stoffer hos fisk som har fått spesialfôr. Disse stoffene kalles lysozymer og finnes ikke bare i fiskeslim, men også i vår egen tårevæske og i morsmelk. De har samme funksjon hos oss, og beskytter mot bakterieinfeksjoner, sier hun.