Gå til innhold
Annonse

- Fordelene til Norge forsvinner med landbaserte anlegg

Fiskeriminister Harald Nesvik tror det vil bli betydelige krangler om areal i forbindelse med landbaserte anlegg. Foto: Harrieth Lundberg.
Fiskeriminister Harald Nesvik tror det vil bli betydelige krangler om areal i forbindelse med landbaserte anlegg. Foto: Harrieth Lundberg.

Fiskeriminister Harald Nesvik mener den største andelen av oppdrett fremover fortsatt vil foregå i åpne merder. Han tror andelen på land vil øke, men understreker at fordelene til Norge da forsvinner.

Annonse

Fiskeriminister Harald Nesvik møtte nylig Kyst.no på kontoret sitt på Stortinget.

I samtaler om landbaserte anlegg, er han klar på at Norge mister sine fordeler ved å flytte oppdrett over på land, og minner om at fisken tross alt har sjøen som sitt naturlige habitat.

- I forbindelse med utviklingstillatelsene har vi også sett på mange nye måter å gjøre ting på, men jeg tror nok det store flertallet fremover vil satse på ordinært oppdrett i sjø, selv om mange vil prøve seg på land.

Krangling om areal

Fiskeriministeren understreker at det er mange planer om landbaserte anlegg, der noen er knyttet til storsmolt, og noen til matfisk. 

- Man kommer nok til å se betydelig krangling om areal på land, når man skal flytte tankene og merdene opp på land. Man kan jo bare tenke seg hvor mye det krever. Du skal ha relativt store landanlegg for å produsere samme volum som i sjø, slår han fast.

Det er flere måter å tilegne seg kapital til å starte opp med landbaserte prosjekt, og fiskeriministeren peker på at Skattefunn er en måte å gjøre det på.

- Vi får se hvordan det går med dem, og hvilke produksjonskostnader de ulike anleggene får fremover. Ved bruk av skattefunn må man dokumentere eller henvise til hva man ønkser å oppnå med prosjektet, så jeg tror det vil bli gjort mye forskning og gitt mye midler også innenfor landbasert oppdrett, sier Nesvik avslutningsvis.

Fiskeriministeren er denne uken i Japan, les mer om hans ambisjoner for turen her.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse