Ved lokaliteten Sandvik i Sørfjorden har Lerøy nå satt ut ørretsmolt som inngår i et såkalt barnehage-prosjekt, der Lerøy ønsker å skjerme smolten mer før den kommer ut i mer utsatt sjø. Foto: Lerøy Seafood Group.

Har startet "barnehage" for ørretsmolten

Lerøy Seafood Group har startet et nytt prosjekt for ørretsmolt. Det går ut på å la den nyutsatte fisken vokse seg halvstor i en "ørrebarnehage" inne i fjorden der lusepresset er lavt, før den flyttes lengre ut på kysten hvor den vokser til full slaktestørrelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Barnehage-lokaliteten ligger i Sørfjorden ved Osterøy i Hordaland, og like før påske leverte Mauranger Laks i Sunndal i Kvinnherad 1,2 millioner vårsmolt til det nye prosjektet, ifølge lokalavisen Grenda, som først omtalte saken. 

- Det er et helt nytt opplegg for 2017. Istedenfor for å kjøre all ørretsmolten direkte ut i matfisklokaliteten, samler vi den nå i en slags barnehage først, sier daglig leder Sveinung Sandvik fra Mauranger Laks til lokalavisen.

Stig Nilsen, konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group sier at de ved "barnehage-prosjektet" sikrer en optimal start på ørretens liv i sjøen. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Stig Nilsen, konserndirektør havbruk i Lerøy Seafood Group, utdyper overfor kyst.no at perioden fisken skal vokse i Sørfjorden vil strekke seg fra mars til august.

Smolten settes ut ved ca. 150 gram før den vokser videre frem til den er to kilo ved Lerøys sine anlegg innerst i Sørfjorden ved Osterøy.

– Ørreten vil deretter bli flyttet og produksjonen sluttført på lokaliteter lengre ute på kysten til lokaliteter i Sunnhordland som har vært i bruk gjennom flere år.

Testes på tre lokaliteter

Barnehage-prosjektet skal testes på de tre lokalitetene Blom, Skaftå og Sandvik, og det første utsettet ble gjort i vår. Ifølge Nilsen gjelder prosjektet kun ørret.

- Fjordlokalitetene i Sørfjorden er særlig godt egnet til ørretproduksjon og vi leter stadig etter produksjonskonsept som kan forbedre de biologiske prestasjonene samtidig som vi bidrar til å gjøre produksjonen enda mer bærekraftig sett ut i fra et miljøperspektiv, påpeker Nilsen til kyst.no.

På de tre nevnte lokalitetene jobber det totalt 30 ansatte.

- Må tenke nytt

Gjennom dette produksjonskonseptet mener han Lerøy sikrer en optimal start på ørretens liv i sjøen og får en kortere produksjonssyklus inne i fjordsystemet.

- Vi må sikre at vår matproduksjon i sjøen spiller på lag med naturens egne mekanismer. Klimaendringene med endring i faktorer som temperatur, vind, oksygen gjør at vi i enkelte fjordsystem må tenke nytt.

- Med denne modellen reduserer vi biomasseproduksjon i fjorden og etablerer lengre brakkleggingsperioder samtidig som vi opprettholder den samlede biomasseproduksjonen ved bruk av kystlokalitetene, legger han til.

Felles tilvekstsenter

Tilvekstsenter. Foto: Lerøy Seafood Group.

Et annet og viktig tiltak for optimal miljømessig produksjon sier han er etablering av et felles «tilvekstsenter» for lokalitetene i fjorden, hvor fokuset er optimal utnyttelse av fôret, fortløpende logging av sentrale miljøparametere. Sik at produksjonen i sterkere grad enn før blir tilpasset naturens signaler både i den daglige operasjonelle driften og som kunnskapsbase for den fremtidige produksjonen.

- Ørretproduksjonen i Sørfjorden er sentral i Lerøys ørretsatsning. Den gir store ringvirkninger i regionen og er av avgjørende betydning for de 150 arbeidsplassene vi har på Lerøy Fossen i Osterøy hvor ørreten bearbeides og selges som ferske og røkte produkter i Norge og i en rekke markeder i verden for øvrig, utdyper havbruksdirektøren.