Gå til innhold

- Eksportverdien ville vært 13 milliarder mer uten korona

Administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd viser de 10 største eksportmarkedene for norsk sjømat. Skjermdump fra Norges sjømatråd sin sending.
Administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd viser de 10 største eksportmarkedene for norsk sjømat. Skjermdump fra Norges sjømatråd sin sending.

For andre år på rad passerte verdien av norsk sjømateksport 100 milliarder kroner. Det viser tall fra Norges Sjømatråd og SSB.

Til tross for et svært krevende år, eksporterte Norge 2,7 millioner tonn sjømat for 105,7 milliarder kroner i 2020. Dette er den nest høyeste verdien noensinne, 1,5 milliarder eller 1 % under nivået fra året før.

Volumet, som økte med 2 %, tilsvarer 37 millioner måltider hver dag hele året, eller 25 000 måltider per minutt.

- Selv om 2020 var et annerledes år, har store deler av sjømateksporten klart å trosse de største utfordringene i kjølvannet av koronapandemien. Vi har virkelig fått sett hvor sterkt norsk sjømat står globalt og kan være stolte av sjømatnæringen vår, dens evne til å omstille seg raskt her hjemme og den sterke posisjonen vi har hos forbrukere verden over, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

- Jeg er glad for at sjømateksporten igjen passerer milepælen på 100 milliarder kroner i eksportverdi. Første gang vi klarte dette var i 2019, og at dette gjentar seg i koronaåret 2020, er fantastisk, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

13 milliarder mer

Under Norges sjømaråd sin fremleggelse onsdag, sa Renate Larsen at de har gjort beregninger på hvor mye eksportverdien av norsk sjømat ville vært uten koronapandemien. 

- Beregningene våre viser at eksportverdien ville vært hele 13 milliarder høyere i 2020 uten koronapandemien. Norsk sjømat leverer på veldig mange av de sterkt voksende konsumenttrendene vi har, som handler om verdibaserte valg, helse og bærekraft.

Sterk start på året

Inngangen på 2020 var svært god for norsk sjømateksport, med høye verdier og en sterk tro på nok et rekordår, men så rammet koronapandemien markedene verden over.

- Da verdenssamfunnet stengte ned, mistet norsk sjømateksport en svært viktig salgskanal, nemlig restaurant- og hotellsegmentet. Det ble utfordringer i logistikken, og salget av sjømat ble i stor grad flyttet til dagligvarekjeder, netthandel og take-away-tjenester, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Til tross for dette har eksportverdien holdt seg stabil i 2020.

- Bildet er likevel nyansert. Det har vært en svært positiv utvikling for produkter som sild og makrell, mens det har vært utfordringer og nedgang blant annet for klippfisk og tørrfisk, sier Renate Larsen.

Imponert over sjømatnæringen

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) roser den norske sjømatnæringen.

- Næringen fortjener honnør for måten de har tilpasset seg usikre og vanskelige markedsforhold på i 2020. Gjennom året har jeg latt meg imponere av stå-på-viljen og omstillingsevnen som er i næringen. Dette har i stor grad bidratt til at sjømateksporten har klart seg godt gjennom koronaåret, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Fem viktige faktorer

2020 ble tidenes nest beste år for norsk sjømateksport. Det er det i stor grad fem faktorer som har bidratt til:

 • En svekket norsk krone
 • En omstillingsdyktig sjømatnæring
 • Enkeltarter som makrell og sild har opplevd sterk vekst
 • Eksportverdien for laks er tidenes nest høyeste
 • Norsk sjømat er en svært ettertraktet global handelsvare 

Svarer på nye trender

- Norsk sjømat svarer på veldig mange av de sterkest voksende trendene innenfor konsumentadferd, slik som økt fokus på verdibaserte valg knyttet til helse og bærekraft. Dette er spennende og godt nytt når vi nå forhåpentligvis om ikke alt for lenge skal legge koronapandemien bak oss. Restaurantmarkedet vil gradvis begynne å åpne igjen, og mange flere har lært seg å lage fisk og skalldyr hjemme, sier Renate Larsen.

Nedgang for havbruk

Forholdet mellom havbruk og fiskeri har i liten grad endret seg fra i fjor. Verdien fra havbruk utgjør 70 prosent, mens volumet utgjør 44,9 prosent.

 • Norge har i 2020 eksportert 1,2 millioner tonn fisk fra havbruk.
 • Verdien var 74,2 milliarder kroner.
 • Volumet har økt med 3 prosent.
 • Verdien har falt med 2,1 milliarder kroner, eller 3 prosent, fra 2019.

Vekst for villfanget fisk

Fiskeri utgjør 30 prosent av den totale sjømateksporten målt i verdi, mens det i volum utgjør 55,1 prosent.

 • For fiskeri var eksportvolumet 1,5 millioner tonn.
 • Verdien var 31,5 milliarder kroner.
 • Det er en økning på under 1 prosent i volum.
 • Verdien økte med 643 millioner kroner, eller 2 prosent, fra 2019. 
 • For detaljerte tall på laks og ørret, se her

Har du en sak du
vil tipse oss om?