RAS-avdelingen til Sævareid Fiskeanlegg: hvert kar har plass til ca 160 000 - 199 999 fisk. Foto: Anette Elde Thomsen/Kyst.no.

RAS-anlegg: Hvor går veien videre?

Sævareid Fiskeanlegg har opplevd mye i oppstartsfasen med RAS-anlegg. De tar med seg nyttig erfaring videre, men sier de er i tenkeboksen på hvordan de skal løse utfordringer og hvordan veien videre blir. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anlegget i Fusa kommune har drevet med settefisk i gjennomstrømsanlegg i 40 år, og produserer per dags dato ca 2000 tonn settefisk årlig. De bygget nylig RAS-anlegg, hvor første fisken ble satt i karene mars 2017.

Utfordringer fra start

Daglig leder, Gustav Folkestad, sier til Kyst.no at for Sævaried Fiskeanlegg har rømningssikring og NS 9416 vært i fokus under hele prosjekterings- og byggefasen. Likevel har selskapet erfart at ikke alt har gått etter planen i oppstartsfasen.

Leverandør Gråkjær gjorde ferdig kar for kar i anlegget, og Sævareid Fiskeanlegg fikk midlertidig brukstillatelse til å sette fisk i karene.

- Da vi skulle begynne å sortere og flytte på den første fisken, oppdaget vi under nedtapping av karene at silene som utgjør en del av primær sikringen ikke var festet godt nok. Det medførte at fisken slapp forbi og havnet på feil plass, sier han.  

- Dette faktiske forholdet er både Gråkjær og Sævareid Fiskeanlegg enige om, men man er uenige om konsekvensene av manglene ved primærsikringen, påpeker Sævareid-sjefen.

Gustav Folkestad sier de har opplevd mye i oppstartsfasen til bruk av RAS-anlegg og de er i tenkeboksen på hvordan de skal løse utfordringer fremover. Foto: Anette Elde Thomsen/Kyst.no.

Det var ikke snakk om noe rømming fra anlegget, understreker Folkestad, men fisken forlot karet på en ikke-tiltenkt måte og det er en svært lite gunstig situasjon.

- Neste steg var å finne årsaken, og å finne en midlertidig utbedring. Etter Sævareid Fiskeanlegg sitt syn, er det per dags dato ikke funnet en permanent løsning på dette silsystemet, sier Folkestad.

Dette er ikke Gråkjær enig i, og partene møtes i retten.

Ønsker større fisk

Mye av smolten som leveres fra anlegget produseres fortsatt med gjennomstrømningsteknologi. Folkestad påpeker at selskapet er i en læringsfase, og at de må tenke nytt i forhold til produksjon i RAS-anlegg. Med det siste byggetrinnet  ønsket selskapet å utnytte det tilgjengelige arealet best mulig, derfor ble det bygget store tanker. RAS-anlegget er bygget med et mål langt der fremme. Neste trinne er å modernisere yngelavdelingene.

- Man lager seg alltid ny flaskehals når man gjør noe, og det merker man jo. Vi gjør oss tanker om hva vi kan gjøre for at fisken skal bli større.Fisken er i dag cirka fem gram idet de settes ut i RAS-anleggene, noe som er i minste laget, påpeker han.

Målet er at man skal ha fisk som er mulig å vaksinere før den settes inn i RAS-anlegget, for da slipper de å håndtere den i ettertid.

Les hele denne artikkelen og en hel mengde RAS-saker i Norsk Fiskeoppdretts utgave NF nr 10.

Har du ikke abonnement?  – Tegn et her.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.