Gå til innhold

Rognkallen AS slet med vannkvaliteten - Fikk hjelp av konkurrenter

Illustrasjonsfoto av rognkjeks. Foto: Therese Soltveit.
Illustrasjonsfoto av rognkjeks. Foto: Therese Soltveit.

Det nyetablerte rognkjeksselskapet Rognkallen som ble stiftet i begynnelsen av 2015, har i sitt første driftsår slitt med alvorlige sykdomsproblemer grunnet dårlig vannkvalitet. Dette har ført til at de ikke har hatt fisk i karene siden mai i år. Problemene har vært utfordrende og daglig leder Karl Christian Baumann sier til kyst.no at de blant annet har fått hjelp av konkurrentene til å løse problemene.

Rognkjeksprodusenten holder til i Kristiansund i Møre og Romsdal, og har siden oppstart i fjor slitt med store utfordringer med sykdom på fisken.

- Vi tok inn for mye overflatevann og hadde dårlig vannkvalitet. Noe som stresset fisken og gav mye sykdom, sier daglig leder Karl Christian Baumann til kyst.no.

Daglig leder i Rognkallen AS Karl Christian Baumann. Foto: privat.
Daglig leder i Rognkallen AS Karl Christian Baumann. Foto: privat.

Baumann peker på tre ulike sykdommer de har hatt i karene. Både Tenacibaculum, vibriose og atypisk furunkolose har slått ut i karene. Sykdommene har skapt store utfordringer for selskapet, som ikke har hatt fisk i karene siden mai 2016.

Les også: Syv tiltak kan redusere smitterisiko fra rensefisk

- Fikk hjelp av konkurrenter

- Det er klart dette er hardt økonomisk, men vi er et nyoppstartet selskap og det vil alltid være en del utfordringer i starten. Vi har underveis i produksjonen fått god hjelp av Akvaplan Niva og andre konkurrenter som Ryfylke Rensefisk. Vi har fått gode tips om hvordan vil skal håndtere sykdomsproblemene og hva vi bør gjøre videre. Det er en åpen rognkjeksbransje og alle ønsker at denne unge næringen skal utvikle seg, og da er det godt at vi kan hjelpe hverandre, forklarer han.

Les også: Rognkjeksen tar over vaktskiftet i merden

Selskapet har i sommer sanert hele anlegget, og jobber nå med å forlenge inntaksledningen til vannet med 600 meter, slik at de får tilgang på dypere vann.

Nye eiere på plass

Rognkallen AS håper å ha produksjonen oppe å gå igjen fra 10.oktober.

Les også: – Bygget ut anlegg i rekordtempo

- Vi har en konsesjon på 2,5 millioner fisk som vi tenker å produsere til 20 gram. Vi leverer kun rognkjeks til èn kunde, som vi har en langtidskontrakt med.  

De har siden i fjor fått nye eiere inn, og investeringsselskapet Kistefoss AS har stor tro på arbeidet som legges ned.

- Sykdomsproblemene skal vi snu, og selve produksjonsbiten har gått bra om du ser bort fra sykdomsaspektet. Nå gleder vi oss til å få den arbeidsomme fisken tilbake i karene, konkluderer Baumann.

Har du en sak du
vil tipse oss om?