Rognkake av ypparste kvalitet konstaterer Kjartan og Ann Kristin i Svelgen, Sogn og Fjordane. Foto: Steinvik rensefisk

Rognkjeksen må være i OL-form før utsett

Kjartan Wiik i Steinvik Rensefisk sier selskapet denne uken tatt i bruk en ny vaksine på lusespiserne og har ikke opplevd noen ulemper. – Det er svært viktig med best mulig formtopp for rognkjeksen når den skal settes ut, poengterer han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kjartan Wik er driftsansvarlig ved anlegget på Svelgen, der han i disse dager er travelt opptatt siden selskapet stadig utvider produksjonen.

- Her er mye aktivitet om dagen. Her er rognkjeks i alle størrelser fra rognkaker til rognkjeks klar for utsett i sjø. Og dessuten er et vaksineringsteam i full gang med vaksinering. I tillegg er det anleggsarbeid på gang med utviding av anlegget, opplyser selskapet.

- Hvor mye produserer dere selv i rognkjeks driften?

Vaksinering av rognkjeks i Svelgen ved anlegget i Sogn. Foto: Steinvik.

- Vi får levert rogn, men klekkingen og resten av prosessen gjør vi selv, opplyser den travle driftslederen til kyst.no.

Les mer: – Utfordringer i rognkjeksdrift er godt vann og nok vann

Satser på OL klar rognkjeks

Selskapet som holder til i Svelgen i Eikefjord, har en konsesjon på 10 millioner rognkjeks. Nå satser de på å produsere tre millioner lusespisere til neste år.

– Det er svært viktig med best mulig formtopp for rognkjeksen når den skal settes ut. Det er som en jeg kjenner sier; rognkjeksen skal ut i OL, og må være i sin beste form når den skal settes i merden, sier Wiik til kyst.no.

Rognkjeks snart klar for utsett i sjø. Foto: Steinvik Rensefisk. 

Ny vaksine

- Vi har denne uken startet med Pharmaqs nye vaksine for rognkjeks, og vi kan ikke si vi ser ikke noen forskjell når vi nå setter den nye vaksinen på fisken, det har ikke vært noen ulemper, så det fungerer fint, opplyser Wiik.

Han sier at selskapet ikke får vite noe mer om hvordan vaksinen fungerer før til sommeren da fisken skal settes ut.

– Vi har produsert tre hundre tusen rognkjeks i år, som er levert til vårt anlegg og til andre oppdrettere, uttalte daglig leder Alex Vassbotten i Steinvik Rensefisk tidligere i høst til Kyst.no.

Rognkjeksene selskapet produserer er til lokale oppdrettere i Sogn og Fjordane, Hordaland og Møre og Romsdal.