Fiskeriminister Harald T. Nesvik må svare i Stortinget om han vil ta initiativ til å hjelpe produksjonsområde 3 å få grønt lys. Stortinget med trafikklys. Foto av Stortinget: Stortinget.

Vil ha ministerhjelp for å gjøre produksjonsområde 3 grønn

Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) ber Nesvik ta initiativ for å hjelpe oppdretterne i PO3 til å få grønt trafikklys.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I et skriftlig spørsmål spør stortingsrepresentant Ruth Grung fiskeriminister Harald T. Nesvik om han vil ta initiativ til en pilot for produksjonsområde 3 med sikte på at den blir grønn.

Dette produksjonsområde strekker seg fra Karmøy til Sotra og er i dag rødt. Om dette også er situasjonen etter den kommende oppdateringen til høsten, må oppretterne i området redusere sin produksjon med 6 %.

Det er 122 tillatelser og 413 merder i regionen.

Stortingsrepresentant Ruth Grung (AP). Foto: Hordaland Arbeiderparti

- Området er det nest høyeste produksjonsområdet i volum, og et nedtrekk på 6 % er beregnet til et verditap på ca. 1,2 milliarder, påpeker Grung.

I spørsmålet skriver hun at alle aktørene ønsker et tettere samarbeid for å organisere aktiviteten slik at smitte og lusepåvirkning blir redusert.

Lanserer Fiskeridirektoratet

Hun hevder imidlertid de er avhengig av en nøytral part for å lykkes.

- Det er ulike interesser og styrkeforhold mellom aktørene i regionen. En ser derfor behovet for en uhildet instans, som i samarbeid med oppdrettere, forskningsmiljøene og forvaltning kan finne frem til en forent og rettferdig løsning.

Grung lanserer at Fiskeridirektoratet kunne være en slik instans til å lede en pilot, med formål å få PO3 fra rødt til grønt.

- Målet må være å finne løsninger som gir effekt for årets sesong og departementets oppdatering av trafikklyssystemet til høsten, skriver hun.

Spørsmålet er til behandling i Nærings og Fiskeridepartementet.