Gå til innhold
Annonse
Statminister Erna Solberg under åpningen av The Salmon på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Harrieth Lundberg/Kyst.no.
Statminister Erna Solberg under åpningen av The Salmon på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Harrieth Lundberg/Kyst.no.

Visningsenteret The Salmon på Tjuvholmen i Oslo ble i dag offisielt åpent. Senteret vil blant annet spre kunnskap om oppdrettsnæringen til befolkningen i Oslo-regionen.

Annonse

Kyst.no var tilstede på den offisielle åpningen av det nye visningsenteret for laks i Oslo, The Salmon.

Senteret er eid av Nova Sea og Thema eiendom, og NMBU er faglig samarbeidspartner. Målet for senteret er blant annet å fremheve hva oppdrettsnæringen gjør, samt vise hvilke jobber som finnes innenfor næringen.

Statsminister Erna Solberg tester kontrollrommet på The Salmon. Foto: The Salmon.
Statsminister Erna Solberg tester kontrollrommet på The Salmon. Foto: The Salmon.

Det var statsminister Erna Solberg som stod for den offisielle åpningen av visningssenteret på Tjuvholmen i Oslo, hvor både Odd Strøm, daglig leder av Nova Sea, Aino Olaisen, eier av Nova Sea og daglig leder Lax Ekspo og Marit Sundli Tveit, rektor for NMBU også holdt innlegg. Petter Sandberg og ordføreren i Oslo, Raymond Johansen var også tilstede.

Behov for kunnskap

Sentret ønsker at folk skal få lære mer om lakseoppdrett, og påpeker at det er fint mulig å besøke oppdrettsanlegg langs kysten vår, men at det ikke alltid er like praktisk å komme seg dit. De har derfor flyttet opplevelsen til Oslo slik at både turister, skoleklasser og alle andre skal få lære om laks og oppdrett.

Statsminsteren håpet også at Oslo befolkning og turister vil ta seg tid til å besøke senteret. – Det er et stort behov for informasjon, sa Solberg til de oppmøtte før hun fortsatte: Til de av oss som kommer fra kysten, vi har vokst opp med denne industrien. Vi vet hva den gjør. Jeg må si at ikke alle i denne byen gjør det.

Fra 1. mars er senteret åpent for skoleklasser og vil gi befolkningen på østlandet og turister kunnskap og oppdrettsnæringen og mulighetene som finnes der.

Ønsker vekst

Solberg poengterte også at norsk oppdrett ikke bare var viktig for den norske økonomien, men også for resten av verden. Samtidig fokuserte hun på at regjeringen ønsker vekst i næringen og at denne veksten er profitabel og bærekraftig.

- Dette betyr at vi løse de utfordringene som vi møter. Vi trenger mer innovasjon, forsking og utvikling. Se på problemer som lakselus, rømming og fiskefor og arealbruk. Vi ønsker at Norge skal være ledende innen disse områdene, fortalte hun til de fremmøtte.

For statsministeren var det også viktig å kunne kombinere fiskeri og oppdrett med beskyttelse av havområder. Og i følge Solberg er kunnskap og teknologi viktig om Norge skal utvikle oppdrettsnæringen på en bærekraftig.

Erna bak spakene

De mange oppmøtte fikk anledning til å gå rundt på senteret og oppleve de mange utstillingene og få et bedre innblikk i hvordan havbruksnæringen opererer. Blant annet fikk de besøkende se direktesendte bilder fra merdkanten fra et kontrollrom, der blant annet statsministeren fikk styre spakene. 

Visningssenteret har blant annet hyret inn Solveig van Nes fra selskapet Marine Prospects, til å bistå med faglig innhold og kommunikasjon og lage et undervisningsopplegg for ungdomsskoler om havbruksnæringen. Les mer om dette her. 

Se stort bildegalleri under.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse