MS Lautus skal bli utstyrt med nytt elektrofilter, som skal ta knekken på lusa. Foto: Pure Shipping.
MS Lautus skal bli utstyrt med nytt elektrofilter, som skal ta knekken på lusa. Foto: Pure Shipping.

- Total oppsamling av lus

Pure Shipping sitt avlusingsfartøy MS Lautus skal få installert nytt elektrofilter mot lakselus. Dette skal ta knekken på nær 100 % av lusa. 

Daglig leder Jan Eirik Nordseth i Pure Shipping sier til Kyst.no at de om kort tid skal installere elektrofilteret til Askvik Aqua på deres avlusingsfartøy. Samtidig skal dette fartøyet få på plass et nytt retursystem levert av Flatsetsund Engineering.  

Daglig leder Jan Eirik Nordseth i Pure Shipping ser frem til å teste det nye elektrofilteret  i samarbeid med Askvik Aqua og Flatsetsund Engineering. Sistnevnte er er leverandør av FLS-avluseren som er installert på deres fartøy. Her er han avbildet med Kristian Lillerud, daglig leder i Flatsetsund Egineering. Foto: Pure Shipping.
Daglig leder Jan Eirik Nordseth i Pure Shipping ser frem til å teste det nye elektrofilteret i samarbeid med Askvik Aqua og Flatsetsund Engineering. Sistnevnte er er leverandør av FLS-avluseren som er installert på deres fartøy. Her er han avbildet med Kristian Lillerud, daglig leder i Flatsetsund Egineering. Foto: Pure Shipping.

- Vi har signert kontrakt for å installere to filter om bord i MS Lautus fra 11 til 30. juni i år. Hvis dette fungere og vi får noen kontrakter eller faste avtaler, vil vi installere også dette på vårt andre avlusingsfartøy MS Laugar, sier Nordseth.

Pure Shipping rederiet har et tett samarbeid med Flatsetsund Engineering, som har leveret deres mekaniske FLS avluser til deres to avlusingsfartøy, og nå også et nytt retursystem.  

Det nye retursystemet som skal installeres sier Nordseth, vil bety at alt vann som brukes til behandling som suges om bord med spyleren, vil bli behandlet med elektrofilteret før det slippes over bord.

- Dette vil si at vi ikke slipper ut noe lus eller eggstrenger som kan reprodusere seg. Dette vil gi null re-påslag, i tillegg til mindre arbeid for de ansatte om bord, ettersom rengjøringen av elektrofilter er mye enklere en dagens filter. 

Nordseth sier de har stor tro på at elektrofilteret skal være en bedre løsning for deres fartøy enn eksisterende løsning. Per dags dato har filteret vært manuelt satt ut i merden, mens det nye elektrofilteret monteres på avluseren om bord.

Storskala testing

Administrerende direktør Kristian Lillerud i Flatsetsund Engineering, forteller til Kyst.no at han ser frem til å teste ut lusefilteret til Askvik Aqua i storskala.

- Vi har stor tro på at elektrofilteret fungerer godt. Tidligere hadde vi egne filterposer til å samle opp lusen i sjø, men dette var ikke oppdretterne glad i. Vi prøver derfor noe nytt, sier Lillerud. 

- Filteret skal gi oss total oppsamling av lus, slår han fast.

- Fullskalatester viser at de elektriske pulsene som genereres i det nye elektrofilteret deres, tar knekken på lakselus 100 % i alle stadier, sier daglig leder Steffen Kildal i Askvik Aqua. Foto: privat.
- Fullskalatester viser at de elektriske pulsene som genereres i det nye elektrofilteret deres, tar knekken på lakselus 100 % i alle stadier, sier daglig leder Steffen Kildal i Askvik Aqua. Foto: privat.

Skal knekke lusa 100 prosent 

Askvik Aquas daglig leder Steffen Kildal sier til Kyst.no at nye FOMAS tester har blitt utført i år som i fjor, og viser at de elektriske pulsene som genereres i det nye elektrofilteret deres, tar knekken på lakselus 100 % i alle stadier. 

I tillegg til å ta lus i alle stadier ser Kildal også en repeterbar effekt på egg i eggstrengen. Det vil si at elektropulsene skader eggene selv når de er sammenpakket i eggstrengene, slik at naupliene dør etter klekking.

- Vi har nå satt komponentene til elektrofilteret til Pure Shipping i bestilling og i produksjon. Vi holder nå på å gjøre siste finish på tegningsgrunnlaget, og vi har gjort en del tekniske forbedringer siden prototypen som har blitt testet hos på Bremnes Seashore sitt fartøy Eva Elisabeth.

Illustrasjons-skisse av det nye elektrofilteret som nå er kommersialisert og skal i bruk på Pure Shipping sitt fartøy MS Lautus. Foto: Askvik Aqua.
Illustrasjons-skisse av det nye elektrofilteret som nå er kommersialisert og skal i bruk på Pure Shipping sitt fartøy MS Lautus. Foto: Askvik Aqua.

Blant annet har dette filteret et litt bedre hygenisk design, og han påpeker at dette er mer brukevennlig enn tidligere utgaver.

- Pure Shipping får de første kommersielle filtrene våre, noe vi ser frem til at skal installeres og prøves ut på den første FLS-avluseren. Vi ser frem til å vise at filteret kan brukes på flere ulike typer avlusere. 

Kildal påpeker at det MS Lautus er et større fartøy enn hva Eva Elisabeth er, derfor er det nødvendig med to elektrofilter.

Elektrofilteret styres fra et touchpanel, har alarmsystem og flere innebygde sikkerhetsfunksjoner. Systemet er innkapslet i fullt isolerende PE-materiale, og ingen innsnevring av vannflow er nødvendig.​