Avlusning ved bruk av Thermolicer med fartøyet Eva Elisabeth. Resultatene etter avlusing viser at elektrofilteret immobiliserer eller avliver 100 % av lusen. Foto: Bremnes Seashore.

- Nytt elektrofilter dreper lakselusen 100 %

Daglig leder Steffen Kildal i Askvik Aqua, sier at fullskalatester viser at de elektriske pulsene som genereres i det nye elektrofilteret deres, tar knekken på lakselus 100 % i alle stadier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Utstyrsleverandøren Askvik Aqua fra Ryfylke, har valgt å satse på produkter til havbruksnæringen. De har nå utviklet et filter som installeres på mekaniske avlusere.

Daglig leder Steffen Kildal forteller kyst.no at det har tatt de ett år å utvikle elektrofilteret fra første skisse til ferdig fullskala anlegg.

Steffen Kildal, daglig leder ved Askvik Aqua. Foto: Privat.

- Produktet er i utgangspunktet ferdigutviklet, og klart for markedet, sier Kildal.

Første filter i bruk

Den første utgaven ble satt i drift hos Bremnes Seashore i slutten av juli i år, og ideen forteller han er unnfanget i Askvik Aqua og utviklet av dem selv.

Han påpeker at gjennom utviklingsløpet har det vært uvurderlig å ha med en profesjonell partner i havbruksnæringen.

- Bremnes Seashore har hatt tro på konseptet fra de første småskalaforsøkene, og har vært til stor hjelp i utviklingen, påpeker Aksvik Aqua-sjefen.

Bremnes Seashore AS er utviklingspartner på kundesiden, og styringen av filteret er utviklet sammen med Westcontrol AS på Tau, mens PG Installasjon AS har støttet dem på sterkstrømsiden.

- Vi samarbeider i tillegg med flere andre bedrifter i Ryfylke på ulike deler av produktet. Utviklingen er også delvis finansiert med midler fra Innovasjon Norge, legger han til.

Teksten fortsetter under bildet. 

Trålte etter lakselus

Hoveddelen av utviklingsperioden forteller han har gått med til å kjøre et stort antall tester, for å finne de riktige parametere for å ta knekken på lakselusen.

Luseundersøkelse utført av Siri Giskegjerde ved Fomas, etter filteret har vært brukt under avlusing med Thermolicer. Bilde tatt i juni. Foto: Fomas.

- Vi har trålt sørvestlandet etter friske lus i ulike stadier, til bruk i disse testene. Videre har vi lagt ned betydelige ressurser i identifikasjon av riktige komponenter og materialer, utvikling av styringen og utforming og dimensjonering av hovedkomponentene.

Kildal opplyser at Fomas, Fiskehelse og Miljø har på oppdrag fra Bremnes Seashore gjort uavhengige undersøkelser av filterets effekt på lus under Thermolicer behandling med meget gode resultater. Deres siste rapport kan du laste ned her.

- Fomas har på flere stadier i utviklingen observert lus som har vært eksponert for elektropulsene i filteret. Den siste rapporten fra Fomas var utarbeidet i august etter observasjoner om bord i fartøyet "Eva Elisabeth", som tilhører Bremnes Seashore, viser 100% avliving av lus i fullskala.

- I tillegg til å ta lus i alle stadier ser vi også en repeterbar effekt på egg i eggstrengen. Det vil si at elektropulsene skader eggene selv når de er sammenpakket i eggstrengene, slik at naupliene dør etter klekking. Dette anser vi for å være meget gode resultater, forteller han.

​Filteret har ifølge Kildal en stor kapasitet, og kan enkelt tilpasses om bord i fartøy/lektere.

Gode erfaringer 

Ernst Olav Helgesen. Foto: LinkedIn/privat.

Ernst Olav Helgesen, teknisk sjef sjø, for Bremnes Seashore bekrefter gode resultater på "Eva Elisabeth".

- Vi har ikke hatt filteret i bruk så lenge at vi kan si noe særlig definitivt om resultatene eller erfaringene. Men vi mener det ser svært lovende ut, og ser i testene at filteret tar alle stadiene til lusen. Effekten har vært 100 %, noe som er fantastisk, sier Helgesen. 

Han påpeker at for Bremnes Seashore har det vært veldig kjekt å vært en del av utviklingen og uttestingen av produktet.

Krever ingen oppfølging 

Det som gjør produktet speiselt, sier Kildal er at det er ingen restriksjon på vannflow, og krever ingen spesiell oppfølging under drift, så det opptar ikke personell.

Styringen av elektrofilteret skjer via touch-display. Foto: Askvik Aqua.

Foreløpig har selskapet solgt ett system, men Kildal opplyser at de er for tiden i dialog med flere potensielle kunder.

- Tilbakemeldingene vi har fått er strålende. Bedre enn vi drømte om. Brukerne virker svært tilfredse med systemet, og det ser ut til at mange forstår hvor enkelt dette systemet driftes sett mot andre løsninger. Effekten av filteret er bevist ved flere anledninger, og det er nok det aller viktigste for kundene, sier han.

Om filteret: 

  • Elektrofilteret styres fra et touchpanel som plasseres etter kundens ønske, med alarmsystem og flere innebygde sikkerhetsfunksjoner.
  • Systemet er innkapslet i fullt isolerende PE-materiale, og ingen innsnevring av vannflow er nødvendig.​

Om selskapet: 

  • Askvik Aqua ble stiftet i 2015 og har adresse på Hjelmeland i Ryfylke. Selskapet ble startet av Per Hausken, Nils Viga og Rune Eritzland, med formål å utvikle skånsomme og effektive teknologier til bruk mot lakselus.
  • De ansatte i Askvik Aqua har mange tiårs erfaring fra både land- og sjøbasert oppdrett, fiske- og fôrindustri, teknologinæringer og produktutvikling.
  • Askvik Aqua eier også 49 % i selskapet SFD Innovation, et selskap som har søkt utviklingskonsesjoner for utvikling preventive løsninger mot lakselus.