CatchLice er utviklet for å redusere stress hos fisken under trenging, og fører lusen direkte til filteret uten å feste seg i noten.

CatchLice gir bedre fiskevelferd under trenging

OK Marine har i samarbeid med Askvik Aqua utviklet en skånsom orkastnot som reduserer stress hos fisken og hindrer reinfesterte lus under trenging. Nå er de nominert til Fiskevelferdsprisen.

Publisert Sist oppdatert

OK Marine er nominert til årets fiskevelferdspris for sin løsning CatchLice, som brukes til trengeoperasjoner på laks og ørret. Daglig leder Erik F. Salvesen sier at nominasjonen er en stor anerkjennelse for selskapene.

– Det betyr svært mye for oss. Det inspirerer til videre arbeid for bærekraftige løsninger som setter fisken i sentrum, sier han til Norsk Fiskeoppdrett.

Gir god kontroll

CatchLice er en spesialdesignet orkastnot med finmasket, mykt lin som hindrer lus i å unnslippe under trenging. Ifølge Havforskningsinstituttet kan opptil 40 prosent av bevegelige lakselus slippe av fisken under slike operasjoner. Med CatchLice føres lusen i stedet med vannstrømmen inn til lusefilteret om bord i brønnbåten, uten å feste seg på noten. Lusen sitter altså ikke fysisk igjen i noten etter trenging, men følger pumpevannet.

Fiskevelferdsprisen

Fiskevelferdsprisen er etablert av Norsk Fiskeoppdrett, Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet. Prisen skal løfte frem aktører som har utviklet tiltak som forbedrer fiskevelferden i settefisk-, matfisk- eller stamfiskfasen.

Tidligere vinnere inkluderer Cermaq, Åkerblå og Arbeidsgruppe havbruk.

Prisen ble første gang utdelt i 2021, og vinneren mottok da diplom og to gavesjekker, hver på 10 000 kroner, donert av næringsaktørene Aino AS og NCE Seafood Innovation Cluster.

I 2025 vil Fiskevelferdsprisen bli delt ut under Aqua Nor-messen i Trondheim.

– Noten samler egentlig ikke opp lusen i den forstand. De små maskene hindrer lusene i å rømme ut under trengeoperasjonen, slik at de blir med vannstrømmen inn til lusefilteret, forklarer Salvesen.

For å gjennomføre trengingen bruker man en kulerekke under CatchLice. Denne bidrar til jevn og kontrollert trenging, og sikrer at pumpehastigheten kan holdes stabil. Løsningen gir dermed svært god kontroll over håndteringen av fisken.

Produktet har gjennomgått mange forbedringer basert på erfaringer fra kunder. Ifølge Salvesen går omkast nå svært raskt ved hjelp av snurpetau, noe som letter arbeidet betydelig.

CatchLice er enkel å håndtere og bidrar til mindre belastning på de ansatte under trengeoperasjoner.

Bedre fiskevelferd

Flere oppdrettere rapporterer om roligere fisk, færre skader og lavere dødelighet etter innføring av CatchLice.

CatchLice har gitt svært positive resultater på stressnivå målt med kortisolprøver, ifølge Salvesen, men han understreker at arbeidet med bedre dokumentasjon pågår.

Flere oppdrettere har rapportert om lavere dødelighet, færre sårskader og mindre forekomst av rødbuk og risttap i merder hvor CatchLice er brukt.

– Mange brukere er sjokkert over hvor rolig fisken er, og vi får også tilbakemeldinger om betydelig økt mengde lus i filtrene, sier Salvesen.

Han legger til at den grønne fargen på noten også kan ha en positiv effekt på fisken.

– Om det er fargen eller den fine maskevidden som gjør forskjellen, vet vi ikke sikkert, men det er en klar forbedring sammenlignet med konvensjonelle nøter, sier han.

Sparer kroppen

Flere aktører ønsker nå å standardisere all trenging til bruk av CatchLice, ifølge OK Marine. Salvesen trekker også frem at løsningen bidrar til bedre arbeidsmiljø for de ansatte.

– CatchLice er enkel å bruke og sparer kroppen til de som håndterer notene under trenging, sier han.