ØyMerd, den nye oppdrettsplatformen til Astafjord Ocean Salmon i betong skal tåle bølger opp mot tolv meter. Foto: Bemlotek.
ØyMerd, den nye oppdrettsplatformen til Astafjord Ocean Salmon i betong skal tåle bølger opp mot tolv meter. Foto: Bemlotek.

- Havbruksnæringen og offshorebransjen kan gå sammen for å skape videre utvikling

Astafjord Ocean Salmon var nylig på oljemessen for å fortelle om paralleller mellom havbruksnæringen og oljenæringen, samt deres utviklingskonsept ØyMerd. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Denne uke gikk den årlige oljemessen av stabelen i Stavanger, og Astafjord Ocean Salmon (AOS) var invitert for å holde foredrag hvor tema var synergier mellom oppdrettsnæringen og oljenæringen.

Kyst.no har svært i kontakt med Hanne Lundberg i Gratanglaks AS som kan fortelle at foredraget omhandlet oppdrettsnæringens utvikling, samt ØyMerd som er den nye oppdrettsplattformen i betong.

- Utviklingskonseptet ØyMerd er et godt eksempel på at havbruksnæringen og offshorebransjen kan gå sammen for å skape videre utvikling, sier hun.

Tåler arktiske forhold

Hun forklarer videre at ØyMerd er et konsept som har vært jobbet med allerede siden 2015 og som ble søkt utviklingskonsesjon på i november 2017.

- Dette er et samarbeid mellom designer Bemlotek, oppdrettselskapet AOS og Kværner som kontraktør.

Skisse av ØyMerd. Foto: Bemlotek.
Skisse av ØyMerd. Foto: Bemlotek.

Plattformen er beregnet for bølgehøyde på tolv meter, og er blant annet spesielt designet for å forhindre ising, noe som gjør at den kan brukes under de arktiske forholdene man opplever i nord.

- Offshorenæringen stilte med spisse ører og spørsmål

Avslutningsvis sier hun at responsen på deltagelsen på oljemessen var god.

- Presentasjonene fra AOS og Bemlotek ble godt mottatt av leverandørbedrifter i oljebransjen. Offshorenæringen stilte med spisse ører og spørsmål, og flere ser nå på hvordan den allerede etablerte kompetansen kan brukes i flere næringer, opplyser hun til Kyst.no.