Dronefoto av Astafjord Slakteri med ny fabrikkhall. Foto: Flemming Andersen.

- Det er fantastisk å være i en næring som er i stadig utvikling

Det forteller Knut-Erik Rekstad som er daglig leder i Astafjord Slakteri. Han forteller også at de selv nå holder på å utvikle seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi vil fremover utvide ventemerd-kapasiteten og bygger ny fabrikk, sier Rekstad til Kyst.no.

Slakteriet har nylig søkt om å doble kapasiteten av eksisterende slaktemerdanlegg ved anlegget på Brattberg i Gratangen.

- Vi ønsker å øke kapasiteten fra 450 tonn til 900 tonn MTB.

Daglig leder Knut-Erik Rekstad sier Astafjord Slakteri har per i dag har en kapasitet på 120 tonn stor fisk i døgnet, men vil oppskalere til mellom 240-250 tonn. Foto: Privat.

Fylkesmannen i Troms gav nylig sin velsignelse til denne utvidelsen.

- Vi er veldig glade for at Fylkesmannen har gitt oss tillatelse, men det er enda flere instanser som må godkjenne utvidelsen før vi er helt i mål, legger han til.

Dobler produksjonskapasiteten

Også fabrikken bygges ut for å doble kapasiteten ved anlegget.

- Per dag har vi en kapasitet på 120 tonn stor fisk i døgnet. Dette vil vi oppskalere til mellom 240-250 tonn. Kundene våre står foran en produksjonsøkning i årene som kommer, og da må vi møte dette med økt kapasitet, sier Rekstad.

Eierne i slakteriet er eksportselskapet Norwell (10%), samt oppdrettselskapene Gratanglaks (45 %) og Kleiva Fiskefarm (45%), men slakteriet tar også unna fisk for andre selskaper.

- Cirka 25 % av fisken vi tar kommer fra eksterne kunder. I fjor tok vi unna nesten 17 000 tonn fisk, opplyser han.

Astafjord Slakteri:

  • Er etablert ved Brattberg, like utenfor Foldvik i Gratangen kommune, og startet produksjon i ny fabrikk i slutten av oktober 2008.
  • Selskapet er eid med 45% hver av Kleiva Fiskefarm AS og Gratanglaks AS. Tilhørende i henholdsvis Ibestad og Gratangen kommune. Også Norwell eier 10 %.
  • Eksisterende anlegg består av et bygg i to etasjer med en grunnflate på 1700 kvm.
  • Første etasje er produksjonslokaler og cirka halve andre etasje er lager og tekniske rom.
  • I tillegg består andre etasje av en administrativ fløy med kontorfellesskap, hvor fire andre selskaper er etablert.

Ny fabrikkhall på plass

Den nye fabrikkhallen er allerede reist, men foreløpig er den et tomt skall.

- Vi holder nå på å designe innredningen. Fabrikken som i dag er her er ti år gammel. Det som er viktig for oss når det gjelder valg av teknologi til denne fabrikken, er at utstyret er moderne, gir liten belastning for de ansatte, samt er effektivt, informerer Rekstad. 

Som ved de fleste slakterier påpeker han at det er sesongvariasjon i antall ansatte i jobb ved anlegget.

- Men vi er rundt 30 ansatte på det jevne, og oppi 55 stykker på full produksjon. Vi skaper gode ringvirkninger i området, slår han fast.

De er nå i sluttfasen av designet og regner med fabrikken skal være ferdig innen halvannet til to år.