Arkivfoto fra Langøylaks sin lokalitet på Møkster, i Austevoll kommune.
Arkivfoto fra Langøylaks sin lokalitet på Møkster, i Austevoll kommune.

- Oppdrettsnæringen er enormt viktig

Over 2,7 milliarder kroner vil i høst rulle inn på kontoene til laksekommunene fra Havbruksfondet. Austevoll er en av kommunene som får mest, og vil motta 38,9 millioner kroner.

Publisert

Rundt 160 kommuner og ti fylkeskommuner får fordelt over 2,7 milliarder kroner fra havbruksfondet. Les hele oversikten her.

Pengene kommer etter regjeringens salg av nye laksetillatelser. Rundt 50 selskaper kjøpte tillatelser for om lag 3,9 milliarder kroner. 80 prosent av disse pengene går til laksekommuner og -fylkeskommuner gjennom Havbruksfondet.

Tilrettelagt for oppdrett

Austevoll kommune fikk av Havbruksfondet tildelt 38,9 millioner kroner, noe ordføreren i Austevoll, Morten Storebø, forteller til Kyst.no at han er svært fornøyd med.

Morten Storebø, ordfører i Austevoll kommune, er fornøyd med at kommunene som har lagt til rette for oppdrett, får igjen penger fra Havbruksfondet. Foto: LinkedIn.
Morten Storebø, ordfører i Austevoll kommune, er fornøyd med at kommunene som har lagt til rette for oppdrett, får igjen penger fra Havbruksfondet. Foto: LinkedIn.

- Det er veldig positivt at kommuner som har lagt til rette for oppdrettsnæringen får en stor andel av inntektene frå havbruksfondet, sier han.

Storebø mener oppdrettsnæringen har en viktig funksjon både for Austevoll og resten av verden.

- Oppdrettsnæringen er enormt viktig. Den bidrar til arbeidsplasser og verdiskaping. Den kjøper varer og tjenester fra mange lokale bedrifter, og gir mat på bordet til millioner av mennesker over hele verden, påpeker han.

Går ikke til ordinær drift

Med en utbetaling på nærmere 39 millioner, er det spennende hvordan disse pengene vil forvaltes i kommunen. Storebø forteller til Kyst.no at de har bestemt at det skal lages egne retningslinjer for bruk av pengene de mottar fra fondet.

- I forrige uke vedtok formannskapet at pengene ikke skal brukes til ordinær drift, men at de skal kunne brukes på særlig samfunnsnyttige tiltak. Dette kan for eksempel være utbedring av vegnettet i kommunen, sier han avslutningsvis.

Fakta: Salg av laksetillatelser

  • Tillatelsene ble lagt ut for salg i to omganger; først to prosent til fastpris, og deretter fire prosent gjennom en auksjon.
  • Rundt 50 selskaper har kjøpt vekst. Salget ga inntekter på omtrent 3,9 milliarder kroner.
  • Det er i alt tildelt i overkant av 23 000 tonn produksjonskapasitet, som tilsvarer en vekst i næringen på om lag 3 prosent.
  • En mindre andel av kommunenes inntekter, tilsvarende om lag 390 millioner kr, utbetales først i 2019. Disse midlene skal fordeles mellom kommuner hvor det er klarert nye lokaliteter for oppdrett de siste to årene. Ettersom det ble utbetalt midler fra denne potten i 2017, er neste utbetaling i 2019.