Optoscale feiret tirsdag nyheten om at deres teknologi nå gir fritak for manuell lusetelling.

OptoScale-teknologi gir fritak fra lusetelling

Teknologiselskapet melder at deres kamerabaserte teknologi nå er godkjent og oppdretterne får nå fritak fra manuell lusetelling ved bruk av deres system.

Publisert Sist oppdatert

Audhild Blomsø, fiskehelsesjef i Optoscale sier til Kyst.no at det er med stor entusiasme at de i dag kan dele nyheten om at deres automatiske lusetelling erstatter manuelle tellinger.

De siste årene har Optoscale jobbet intenst med deres kamerateknologi som skal automatisk telle lakselus på fisken. Tirsdag, denne uken kom nyheten om at deres systemer nå er godkjent og oppdretterne kan gå bort fra manuell lusetelling.

- Teknologien gir presise estimat på lusesituasjonen, og kan oppheve krav om vanlig lusetelling. Dette er en milepæl for oss som teknologiselskap og for brukere av innovasjonen, forteller hun.

Daglig leder Sven Kolstø sier at etter en vanvittig teaminnsats de siste to årene, har OptoScale nå mottatt det som formelt er kjent som en «dispensasjon fra manuell telling av lus» basert på teknologien deres.

Fokusert utvikling

OptoScale har laget en teknologi som de mener gir ny, verdifull informasjon om fisken. I Norge, Canada, Chile og Skottland står deres undervannskamera installert for å måle vekt og helse på fisk i sanntid.

OptoScale har lenge sett muligheten for at systemet også kunne telle lus, og Blomsø sier de har lagt stein på stein for å sikre kvalitetsdata i alt som leveres.

- Vi har holdt fullt fokus på presisjon, forteller Ingar Nerbø, som leder OptoScales innovasjonsarbeid innen optikk og maskinsyn.

Sammen med et tverrfaglig team har han vært med å skape den nye løsningen. Selv har han doktorgrad i fysikk og er dreven på statistikk.

- Vi har stor respekt for biologi og utfordringene lakseprodusentene står i – særlig når det kommer til lus. Det har derfor vært viktig å samle nok data for å skape trygghet til tallene, legger han til.

De automatiske målingene gir tall på kjønnsmodne og bevegelige lakselus, samt skottelus.

Ingar Nerbø, har ledet OptoScales innovasjonsarbeid innen optikk og maskinsyn.

- Vi vurderer løsninger som kan gi tall på fastsittende i tillegg. Vi er veldig glade for å bidra til et bedre datagrunnlag enn det som er mulig ved manuelle tellinger, sier Nerbø.

Kvalitetssikret av Havforskningsinstituttet

Det er en NRS-lokalitet som nå slipper manuelle tellinger, og kan rapportere på tall fra OptoScale. Her har utstyret vært installert i en valideringsperiode for å sikre at tallene stemmer. Havforskningsinstituttet (HI) har gjort en faglig vurdering og bekreftet at metoden gjenspeiler den faktiske lusesituasjonen.

- OptoScale har i samarbeid med fiskehelsepersonell hos NRS utført manuelle lusetellinger av et høyt antall laks. Dette gir et langt sterkere datagrunnlag enn standardtellinger, sier forsker Ole Folkedal hos HI.

Skjermdump av en automatisk lusetelling ved bruk av Optoscales kamerateknologi.

Han arbeider med fiskevelferd, og har også tatt en vurdering med hensyn til fisken.

- OptoScale sin metode vil ut fra data som foreligger ikke overestimere behovet for avlusning. Slik unngås unødig avlusning med de negative konsekvenser det kan ha for fiskens velferd. HI har gjort flere undersøkelser på hvordan driftsformer og teknologi påvirker fiskens velferd.

- På generelt grunnlag vil overgang til kamerabasert lusetelling øke fiskevelferden fordi man slipper fangst og lufteksponering av fisken som telles, avslutter han.

Selskapet skal fortsette utviklingsarbeidet for å sikre at metoden er presis på tvers av miljøforhold, lusepress og fiskestørrelse, og Nerbø sier de ser fram til å gi flere oppdrettere automatisert lusetelling.

- Vi har sett på tusenvis av fiskebilder for å bygge godt maskinsyn, og jeg forstår alle som er lei av å se på lus. Derfor blir jeg motivert av tanken på at kundene våre nå slipper det, avslutter han.