Stingray laser operativ hos Bremnes Seashore på lokaliteten Hidlekjerringa. Foto: Stingray/Bremnes.

Stingray opplever flere som hopper ned fra gjerdet

Stingray gikk i minus i 2017 også, men ikke fullt så mye som året før. Daglig leder sier 2018-tallene ser svært lovende ut og melder om et betydelig skift i oppdretternes holdning til teknologien.  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Omsetningen til selskapet Stingray Marine Solutions var 38,6 millioner kroner i 2017, en økning på 6 millioner fra året før. Selv om driftsresultatet havnet på minussiden, var det likevel en bedring fra minus 8,2 millioner kroner i 2016 til minus 3,4 millioner kroner i 2017.

Tross underskuddet i driftsresultat har selskapet en sunn og god egenkapitalandel på 73 % (EK på 59 millioner kroner – gjeld på 22 millioner kroner).

Nøkkeltall for 2016 og 2017.

Daglig leder John Arne Breivik sier til Kyst.no at Stingray hadde i 2017 en stigning i omsetningen fra året før og dette ga vekst som ventet.

- Vi opplevde likevel at en del oppdrettere fortsatt ville prøve nye runder med mekaniske behandlinger og hos noen førte det til forsinkelser i kjøp av laser. Dette har forandret seg betydelig i 2018, forklarer han.

 Veksten i omsetning og bedring i resultat hevder han skyldes at stadig flere oppdrettere ser merverdien med å ta i bruk Stingray sin teknologi for lusekontroll.

- Det tar tid å få aksept for ny teknologi i de fleste bransjer, så når vi bygger stein på stein med bedring i biologiske resultater og økte marginer for våre kunder, vil dette naturlig slå ut i økende aksept og bruk av laser mot lakselus.

Daglig leder i Stingray Marine Solutions, John Arne Breivik sier de har gjort betydelige investeringer de siste to årene som har gitt dem røde tall, men påpeker at resultatet for 2018 ser mye bedre ut. Foto: Therese Soltveit.

Investeringer førte til røde tall

Hovedårsaken til at de endte med røde tall også i fjor sier Brevik er grunnet at de investerte tungt i videre vekst.

- Det økonomiske resultatet endte i minus, men det var først og fremst pga. solid satsing på videreutvikling av nye tjenester til våre kunder, slik som lusetelling på bilder. Nye applikasjoner og økning i antall ansatte kostet tosifret millionbeløp, sier Brevik til Kyst.no.

- Dessuten jobber vi hardt med å utvikle produksjonen, slik at den blir mest mulig effektiv og sørger for at vi holder et kostnadsfokus for å tilby oppdrettsnæring produkt og tjenester med god kost/nytte og merverdi for kundene våre. Vi er svært fornøyd med å se at næringen nå begynner å oppleve at vår skånsomme metode for avlusing utgjør en forskjell, legger han til. 

200 enheter i året

Utstyrsleverandøren fortsetter å bygge aktivt for videre vekst og har økt kapasiteten ytterligere for å kunne drive med en produksjonskapasitet på godt over 200 enheter i året.

Stingray Marine Solutions:

  • Bygger på gründer Esben Beck sin patenterte idé fra 2010 for fjerning av lakselus ved bruk av kamerasyn og laser.
  • Det er 42 ansatte i selskapet og hovedkontoret ligger i Oslo. 

 - Vi har også muligheter til å doble antall skift, så når næringen virkelig omfavner vår løsning, så vil kapasiteten utvides ytterligere.

Stingray produserte nøyaktig 100 enheter i 2017 og noen var først klar for installasjon og ble solgt i starten av 2018.

​- Vi har hatt større omsetning i første halvår i 2018 enn i hele 2017, så det lover godt med tanke på i alle fall en dobling av omsetningen. Vi forventer et positivt resultat for hele året 2018, forteller han.

Les også: Utvikler fremtidens luselaser

Rykk og napp

Når det gjelder etterspørselen, sier Stingray-sjefen at i avlusingsbransjen går det litt i rykk og napp, med tanke på at oppdretterne selv opplever lusepresset med ulik intensitet.

- Vi forsøker å gi de bedre nattesøvn med å drive kontinuerlig og forebyggende avlusing, slik at antall alternative behandlinger går ned. Dette klarer vi nå langs hele kysten, noe som både fører til en jevnere etterspørsel, samt at flere gode referanser bidrar til at jungeltelegrafen går. Fornøyde kunder er den beste utviklingen man kan ha for nye salg. Derfor vil det også være viktig for vår skalering av service fremover. 

- Har dere gjort noen investeringer i år som kan påvirke regnskapet for 2018? 

Stingray sitt team har økt betraktelig og selskapet har nå 42 ansatte. Her ser du deler av Team Stingray på Høstsamlingen 2017 ved Stranda på Sunnmøre. Foto: Stingray.

- Vi har bygget intensivt på den digitale plattformen for lusetelling og rapportering i første halvår, som en fortsettelse på den satsingen vi har gjort siden 2016. Mye ressurser ble dedikert mot lusetelling frem til lanseringen 30. mai i år og nå har vi jobbet aktivt gjennom hele sommeren med versjon 2.0. Dette vil nok, sammen med utvikling av ytterligere nye tjenester i andre halvår, påvirke regnskapet for 2018, opplyser han.

Les også: Stingray lanserer automatisk luseteller

Stadig vekst

Stingray påpeker han er fortsatt i betydelig vekst og per august/september har de 42 ansatte i selskapet.

- Siste nytt er at vi nå installerer tilsammen 28 lasere på 3 nye lokaliteter i august og starten av september, samt at vi nettopp lanserte Stingray Online (brukerportal for oppdretterne) i versjon 7.0. Her var det flere viktige nyskapinger som vil gjøre det enda enklere for våre kunder å følge fisken i merdene, uten at det behøves noe håndtering, sier Breivik, som påpeker at flere nyheter vil komme i løpet av kort tid.