Sandberg lager lakserett sammen med kokk og barn. Fra venstre: Frode Laupsa, Amelie (8), Stella (10), Julie (5), Fiskeriminister Per Sandberg og Pontus (9). Foto: Salma.

Åpnet barnerestaurant for voksne

Tidligere i år gikk helseminister Bent Høie ut med et ønske om å gjøre barn til matagenter, som skal inspirere voksne til å spise sunt. Nå svarer Salma på utspillet med en egen pop-up restaurant midt i Oslo sentrum. "Barnemeny" skal bevise at barn liker fisk, og at det er foreldrene som står i veien for mer fisk på tallerkenen. Den midlertidige restauranten ble åpnet av Fiskeriminister Per Sandberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tallene hun viser til kommer fra en undersøkelse blant 543 foreldre med barn i alderen 0-12 år, gjennomført av Respons analyse, for Salma i juni 2016, melder Salma i en pressemelding.

Salma går nå aktivt til verks for å lære voksne å tilberede enkle fiskeretter, slik barna liker dem. Resultatet er en rekke oppskrifter som er testet og godkjent av barn i alderen 5-11 år, og som serveres når Salma 12. september åpner sin første midlertidige restaurant i Oslo, med navnet ”Barnemeny”.

- Barn liker rå fisk 

Flere av rettene i restauranten inneholder rå laks servert som tartar eller sashimi, og Salma tror potensialet for økt konsum av fisk servert på denne måten, blant barn, er stort. I Oslo/Akershus, som gjerne ligger foran resten av landet i å adaptere nye mat-trender, svarer 1 av 4 foreldre at sushi eller rå fisk er favorittretten til deres barn. Det er dermed like populært som pølser, og mer populært enn hamburgere.

- Undersøkelsen viser at laks er favorittfisken til barn, enten den spises varmebehandlet eller rå. En fordel med rå laks, er at det knapt finnes et middagsmåltid som er raskere å tilberede. Skal vi få opp fiskekonsumet må vi også ta innover oss at småbarnsforeldre har liten tid til middag i hverdagen. 1 av 3 foreldre mener at årsaken til at de ikke spiser mer fisk, er at det er vanskelig å lage raske og gode retter, sier Hammernes Leopold.

Utfordrer tradisjonelle barnemenyer 

At Salma kaller både satsingsområdet og restauranten for ”Barnemeny” er heller ikke tilfeldig. Tall fra undersøkelsen viser nemlig at 7 av 10 foreldre er misfornøyde med barnemenyen på norske spisesteder, og 6 av 10 ønsker flere sunne alternativer. Dette tar Salma på alvor.

- I vår tolkning av barnemeny-begrepet ligger det både et budskap om at vi kan lage fiskemenyer som barn faktisk elsker, men også et lite stikk til tradisjonelle restauranter om at en barnemeny ikke trenger å bestå utelukkende av pølse, pommes frites og kylling nuggets. Vi må våge å utfordre barnas smakssanser med noe som er både sunnere og bedre enn dette, sier Tine Hammernes Leopold.