Representanter fra sjømatnæringen samlet hos Bremnes Seashore for erfaringsdeling og innsikt i HR-arbeid.

Mye verdi i å åpne dørene for hverandre

NCE Seafood Innovation mener åpenhet mellom konkurrenter gir verdifull innsikt og styrker samarbeidet i sjømatnæringen. Et nylig bedriftsbesøk hos Bremnes Seashore viste hvordan det kan fungere i praksis.

Publisert Sist oppdatert

HR-ledere og fagpersoner fra sjømatnæringen var nylig på bedriftsbesøk hos Bremnes Seashore. Initiativet kom fra NCE Seafood Innovation, som ønsket å vise hvordan samarbeid på tvers kan styrke både innsikt og tillit i en konkurranseutsatt bransje.

Formålet med besøket var å gi fokusgruppen for kompetanse i NCE Seafood Innovation en dypere forståelse av hvordan Bremnes Seashore jobber med HR og kompetanse i praksis.

NCE Seafood Innovation:

  • Er en næringsklynge for sjømatnæringen.
  • Fokusgruppene i klyngen jobber med temaer som kompetanse, digitalisering, fiskehelse, fôr, klima og sirkulærøkonomi.
  • Fokusgruppen for kompetanse består av deltakere fra både industri og akademia, og møtes flere ganger i året.

– Det er noe helt annet å se produksjonen og høre om strategien deres på stedet, enn å bare diskutere ting i møter. Så dette gir stor verdi – både faglig og relasjonelt, sier Synnøve Alise Furnes,  kommunikasjon og kompetansekoordinator i NCE Seafood Innovation, til Kyst.no.

Det var klyngen som tok initiativ til besøket, og ifølge Furnes var Bremnes svært positive til å ta imot gruppen.

– At de åpnet dørene og viste frem hele produksjonen – og i tillegg delte fra strategien sin – er et tydelig tegn på åpenhet og vilje til samarbeid. Vi i klyngen heier på den typen delingskultur, og det viser viktigheten av oss som koblingsarena for våre medlemmer, sier hun.

Forener akademia og næringsliv

Fokusgruppen for kompetanse er én av fem temabaserte grupper i NCE Seafood Innovation. Den består av HR-ledere, fagpersoner og representanter fra både næringslivet og akademia, og møtes tre til fire ganger i året.

Blant deltakerne er representanter fra Lerøy, Mowi, Bremnes Seashore, Bolaks, Lingalaks, Benchmark Genetics, BioMar, Nutrimar, Høgskulen på Vestlandet (HVL), Universitetet i Bergen (UiB) og Norges Handelshøyskole (NHH). Gruppens mandat er å dele innsikt, gi innspill til klyngens arbeid med rekruttering og kompetanseutvikling, og løfte frem problemstillinger som angår hele næringen.

Geir Magne Knutsen, fagsjef for strategi og utvikling i Bremnes Seashore, ga deltakerne innsikt i selskapets virksomhet og strategiske arbeid under bedriftsbesøket.

Bedriftsbesøket hos Bremnes Seashore var første gang fokusgruppen møttes hos én av medlemsbedriftene.

– Det gir oss en felles referanseramme og gjør samtalene mer konkrete. Når vi står midt i produksjonen og får høre hvordan en bedrift faktisk jobber med samarbeid, strategi og utvikling, så gir det en helt annen forståelse. Det bygger også relasjoner og senker terskelen for å dele og diskutere åpent i gruppen, sier  Fride Iversen, senior prosjektleder for kompetanse i NCE Seafood Innovation.

Viktige innspill til satsinger

Fokusgruppen har hatt en viktig rolle i utviklingen av flere av klyngens kompetansetiltak. Ifølge NCE Seafood Innovation har gruppen blant annet bidratt til utformingen av næringsspesifikke kurs og programmer, i samarbeid med både industri og akademia.

Den har også gitt faglige innspill til Industry Insight-rapporten om talentattraksjon, som gir innsikt i unges syn på karrierevalg og næringens omdømme. Rapporten bygger på casestudier fra flere selskaper og løfter frem konkrete satsingsområder og tiltak.

– Det skjer ikke alltid store endringer over natten, men gruppen er en viktig arena for å løfte problemstillinger, dele løsninger og påvirke retningen på det vi som klynge prioriterer, sier Iversen.

Samarbeid tross konkurranse

Deltakere fra NCE Seafood Innovations fokusgruppe for kompetanse fikk omvisning hos Bremnes Seashore. F. v: Lena Bekken, Lena Gjernes, Fride Iversen, Chris-André Elvik, Jihad Salih, Synnøve Alise Furnes, Kajsa Nordström Synnøve Austestad, Anja Skarstein Scheen, Ida-Marie Andersen.

Selv om sjømatnæringen preges av konkurranse, mener NCE Seafood Innovation at det finnes store gevinster i samarbeid på utvalgte områder – særlig innen kompetanse, rekruttering, bærekraft og teknologi.

Besøket hos Bremnes trekkes frem som et konkret eksempel. At en aktør åpner dørene for konkurrenter og deler både strategi og praksis, beskrives som et sterkt signal om tillit og felles ansvar.

Også deltakerne i fokusgruppen mener slike initiativer har stor verdi. HR-leder i Lingalaks, Lena Gjernes, sier at det å få innblikk i Bremnes Seashore sine prosesser og strategi styrker både tilliten og samarbeidet i næringen.

Chris André Elvik, HR-rådgiver, og Linn Tove Hollund, HR-direktør hos Bremnes Seashore, tok imot besøket og delte innsikt i selskapets HR-arbeid og strategi under omvisningen.

Iversen sier videre at samarbeidsviljen hos Bremnes illustrerer hvilken effekt deling kan ha på utviklingen i bransjen.

– At Bremnes Seashore åpnet dørene og delte åpent fra både produksjonslinjen og HR-strategien sin, er et sterkt eksempel på den delingskulturen vi ønsker å fremme i klyngen. Det bygger tillit og skaper felles innsikt, påpeker hun.

Synnøve Austestad, HR-leder i Bolaks, mener bedriftsbesøket tydelig viste hvor mye verdi som ligger i å åpne dørene for hverandre.

Også vertskapet selv trekker frem utbyttet av besøket. HR-direktør Linn Tove Hollund i Bremnes Seashore sier det var både meningsfullt og motiverende å dele erfaringer med andre i bransjen.

– Folk og deres kompetanse er noe av det viktigste vi har. Derfor betyr det mye for oss å få ta imot engasjerte folk fra bransjen, vise frem hverdagen vår og dele erfaringer. Vi opplever det som meningsfullt og lærerikt – og vi lærer selv av slike møter, sier Hollund.