De nye produktene fra BioMar skal ifølge selskapet bedre ernæringsstatus og øyehelse til rensefisk. Foto: BioMar

Katarakt hos rognkjeks - eliminert med riktig ernæring

BioMar melder at de har implementert effektive tiltak som løser utfordringen med ernæringsrelatert katarakt hos rognkjeks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Katarakt er en vanlig øyelidelse hos rognkjeks. Studier har vist at forekomst og alvorlighetsgrad øker med økende fiskestørrelse. 

- Lumpfish Grower-produktene er et sterkt bidrag til bedre fiskevelferd og lusespisereffektivitet, sier BioMar i en pressemelding.

Ernæringsubalanse årsaken til katarakt

Tidligere studier av katarakt hos rognkjeks har pekt på ernæringsubalanse med forekomst av høye nivåer av gitte aminosyrer i ulike vev. I et nylig gjennomført kontrollert fôringsforsøk fant BioMar høy forekomst av katarakt hos rognkjeks gitt et kontrollfôr med protein- og fettinnhold typisk for marine kaldtvannsarter. Forekomsten varierte fra 60 % til 100 %, mens gjennomsnittlig katarakt score lå på > 5, altså høy forekomst av alvorlig katarakt.

I samme forsøk ble tre alternative dietter testet. BioMar melder at det ble ikke funnet spor av katarakt på fisk fra disse behandlingene. Felles for de tre var en reduksjon i innhold av både protein og fett sammenlignet med kontrollfôret. Mye av årsakssammenhengen synes dermed sammenfallende med ovennevnte.

Videre var en balansert reduksjon i næringstetthet avgjørende for å unngå øyelidelsen.

- Fisken som var av typisk utsett-størrelse på ca. 50 g hadde for øvrig vist normal vekst, fôrutnyttelse og overlevelse gjennom forsøket, står det i pressemeldingen.

Bedre ernæringsstatus og øyehelse 

Denne nye kunnskapen er nå ifølge BioMar implementert i Lumpfish Grower som er designet for å gi rognkjeks forbedret ernæringsstatus og øyehelse.

- Fravær av ernæringsrelatert katarakt øker funksjonaliteten hos fisken og utløser forbedringer på flere områder. Ut over et solid framskritt for helse og velferd for fisken er det ventet at nytten av produktoppdateringen vil kunne måles som økt avlusingskapasitet.