Reduksjon av mørke filétflekker med krill i fôret

Resultatet fremgår av en rykende fersk Nofima-rapport, der 200 fisk ble undersøkt av Turid Mørkøre og hennes gruppe ved Nofima. Fôringsforsøket ble utført i fullskala på BioMars forsøkskonsesjon utenfor Senja med laks sjøsatt våren 2014.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Testfôret var Qardio, som bl.a. inneholder krill (QRILL fra Aker BioMarine). Qardio har også i andre forsøk gitt reduksjon i mørke flekker (melanin), samt bedre filétkvalitet, betennelsesdemping og økt motstandsdyktighet mot HSMB, melder Biomar i en pressmelding.

Fokus på mørke filétflekker

- Forekomsten av mørke filétflekker får for tiden mye oppmerksomhet, både i næringen og i kompetanseinstitusjonene, sier Gunnar Molland,produktsjef fiskehelse i Biomar.

Han forklarer at melaninflekker antas å være et resultat av en vedvarende inflammasjonsprosess, og vi ser gjentakende indikasjoner på at fôrkomponenter som modulerer inflammasjon bidrar til å redusere utviklingen av flekker.

- I tillegg til at spesifikke vitaminer og mineraler spiller inn, ser vi også effekter av fettsyrebalansen, sier han.

Han mener det var derfor ikke spesielt overraskende at Qardio, som tidligere er kjent for å redusere skadevirkninger av virusinfeksjoner i hjertet, nå også har vist å gi nedgang i forekomsten av mørke filétflekker. Funn av det samme viruset (PRV) som forårsaker HSMB i mørke flekker antyder at viruset kan spille en rolle også i denne sammenhengen.

Utvikling av nye verktøy for næringen

- Mørke flekker i filét er et kjent problem for mange oppdrettere, sier Molland.

- Vi jobber videre med våre idéer til problemløsning. Utviklingsarbeidet drives av Biomar FoU og omfatter samarbeidsprosjekter med kunder og eksterne kompetansemiljøer. BioMar vil fortløpende utnytte den nye kunnskapen i utviklingen av verktøy for næringen, og har som mål å lansere et produkt for kostnadseffektiv forebygging av filétflekker på nyåret. Det er for øvrig viktig å være klar over at operasjonelt stress ser ut til å være en betydelig faktor i utviklingen av mørke flekker, legger han til.