
Ny møteplass for stamfiskinteresserte samlet næringen
Om lag 70 personer fra ulike deler av havbruksnæringen deltok da Åkerblå arrangerte den første Stamfiskdagen 6. mai.
Åkerblå AS, som er en del av DNV, inviterte tidligere denne måneden til det som kan bli starten på en ny faglig møteplass for stamfiskmiljøet. Arrangementet, kalt Stamfiskdagen 2025, samlet rundt 70 deltakere og ble arrangert etter innspill fra næringen selv.
– Det hele startet med et konkret ønske fra en kunde, og vi hadde ingen store ambisjoner i starten. Men vi så et behov for en arena der folk som jobber med stamfisk kan møtes og dele erfaringer. Målet var å skape en faglig og sosial møteplass, sier fiskehelsebiolog Hanna Ellingseter, som var konferansier for dagen.

Bredt program og kjente navn
Programmet strakk seg over hele dagen og bød på faglige innlegg fra flere sentrale aktører i næringen. Veterinær Brit Tørud åpnet med en introduksjon om stamfisk og rognproduksjon, etterfulgt av erfaringsdeling fra Salmar Farming, AquaGen og Lerøy Midt.
Blant andre navn på talerlisten var Guttorm Lange fra Åkerblå, som snakket om lysmiljø, og Christiaan Henkel fra NMBU, som presenterte funn fra Salmocode-prosjektet.
Stein Johannesen fra Benchmark Genetics tok for seg sykdommen Pasteurella, mens David Persson (NMBU) snakket om biosikkerhet og metoder for påvisning av Renibacterium salmoninarum. Tore Mjelde i AquaGen delte erfaringer om hvordan produksjonsforhold påvirker rognkvalitet, og Aud Skrudland fra Mattilsynet informerte om nytt ILA-regelverk og håndtering av stor stamfisk.
Det ble også lagt opp til borddiskusjoner og erfaringsutveksling mellom deltakerne.

– Vi ønsket å inkludere ulike perspektiver og fagroller, og diskusjonene rundt bordene viste at det er interesse for å snakke sammen på tvers av selskaper og fagbakgrunn, sier Ellingseter.
Evaluering og mulige veien videre
Stamfiskdagen var i utgangspunktet et prøveprosjekt, men etter gode tilbakemeldinger fra deltakerne vurderes det nå om arrangementet skal gjentas.
– Mange satte pris på kombinasjonen av faglig innhold og sosialt samvær. Vi har gjort en evaluering i etterkant for å finne ut hva vi kan gjøre bedre, dersom det blir en ny runde, sier Ellingseter.