Tredje generasjons iFarm på Cermaqs lokalitet Hellarvika i Steigen.

Slik vil de redusere smittepresset med iFarm

Etter snart åtte år med utvikling begynner resultatene fra iFarm å bære frukter. Med flere bekreftende resultater håper selskapet å ta konseptet til det kommersielle markedet i 2025.

Publisert Sist oppdatert

BioSort AS ble stiftet i 2010, og startet som et lite selskap med bare to ansatte med formål om å skille oppdrettslaks fra villaks i lakseelver. Siden den gang har selskapet vokst til 24 ansatte og samarbeider nå eksklusivt med Cermaq om å utvikle deres konsept «iFarm», som er et system som skal monitorere helse, lus og vekst hos fisk i merd. 

Daglig leder Geir Stang Hauge ble med i selskapet julen 2015, og året etter søkte selskapet om 10 utviklingstillatelser sammen med Cermaq til «iFarm», der de fikk innvilget fire tillatelser.

Gjenkjenner individet

Geir Stang Hauge har bakgrunn fra blant annet panteautomater. I dag er det laks han må finne ut hvordan skal scannes og sorteres.

I mars i år ble tredje versjon av sensorteknologien satt ut på lokaliteten Hellarvika i Steigen. Foreløpige resultater for tredje versjon er inne, og nyhetene er positive: det fungerer. 

- Det er fortsatt i startfasen, men det vi ser er at ansiktsgjenkjenning av laksen fungerer med de algoritmene vi har testet ut, sier Hauge til Norsk Fiskeoppdrett. 

- Neste steg er å øke datasettet sin trening på hvor mange enkeltindivider den kjenner igjen. Da får man en enda høyere presisjon og trygghet på at det er rett individ, legger han til.

Hauge forteller at systemet nå er i stand til å gjenkjenne en fisk og se om eksempelvis et sår har grodd, eller blitt verre. Det er også tilfeller hvor systemet kan se hva som var utgangspunktet for såret. Om det var en mekanisk skade, eller om det var bakteriedannelse under huden.

- Nå har vi begynt å få eksempler på hva det kan bety å se på historikken til enkeltindivider, og hva slags innsikt det kan gi. Det er det vi har jobbet med i mange år, men vi har ikke sett det “live” før. Når vi nå ser det foran oss, gjør det oss i stand til å begynne og se på hva som fungerer godt og hva som må justeres.

- Aldri gjort før 

Det er ikke bare i sensorarrangementet det går fremover. For å sortere ut fisken er iFarm avhengig av et utsorteringssystem, som heller ikke er uten teknologiske utfordringer.

- I sommer gjorde vi en test i tredje utsett på en ny sortertingsmekanisme, som var forbedret sammenlignet med det vi har prøvd tidligere.