Vil etablere pilotanlegg for laks på land

Havlandet Havbruk holder på å prosjektere et pilotanlegg for matfisk-produksjon av laks på land i Florø.- Dette har vi arbeidet med i nærmere ett år, sier prosjektleder Bjørn Lillelien, og legger til at etter at de har høstet erfaringer fra piloten, vil de bygge et fullskala anlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Med synkende aktiviteter innen oljerelatert virksomhet vurderer INC gruppens eiere (Igland og Nødseth) alternative, fremtidige satsingsområder for å kompensere bortfallet. De har i lang tid vært engasjerte innenfor oppdrett blant annet i Havlandet Marin Yngel som i dag produserer berggylte for Sunnfjord Rensefisk.

- Videre utvikling av aktivitetene innenfor oppdrett av fisk vil da være et naturlig område å se nærmere på, blant annet vil oppdrett av laks være nærliggende å vurdere, hvilket gruppen har gjort, forklarer Lillelien.

- Det er rimelig å tro at stadig mer av lakseoppdrett vil bli basert på landanlegg. Allerede i dag produseres mye postsmolt i landbaserte anlegg, men i Norge lite eller ingen matfisk, påpeker han.

Skepsis til kommersiell skala

Selskapet utarbeidet først et prospekt på et fullskala landanlegg på basen deres i Florø, hvor det skulle produseres 5000 tonn matfisk av laks per år.

- Dette ble presentert for en rekke store og aktuelle aktører i markedet, både industrielle og finansielle, men ble møtt med skepsis. De sa det er for tidlig, for stor risiko, for mange tekniske og biologiske utfordringer, osv. Med andre ord, entusiasmen for å delta og investere i et slikt prosjekt var ikke overveldende, sier Lillelien.

Strategien ble derfor endret og de utviklet et «pilotanlegg» på land. Pilotanlegget bygges på RAS-teknologi og har en kapasitet på inntil 200 tonn matfisk per år i store kar. Med dette ønsker de å dokumentere at det går og samtidig overbevise markedet at det kan produseres matfisk av laks på land i stor skala.

Merverdi 

- Vi har spesielt stort fokus på å dokumentere tilvekst og økonomien i det. Vi tror også at vi på sikt vil kunne få en høyere pris og en merverdi av å markedsføre fisken på produksjonsmetode da en landproduksjon har flere fordeler, sier Halvard Hovland som skal drifte anlegget.

Han påpeker nullutslipp, gjenbruk av vann gjennom resirkulering, ingen lus, og bedre monitorering av miljøforhold som noen av fordelene.

- Med dagens laksepriser tror vi også at man vil nok uansett gå i pluss på en slik produksjon, men målet er å finne de beste løsningene for en fremtidsrettet produksjon.

FoU-basert

Produksjonstiden på fisken i landanlegget estimeres til å ligge på cirka ett år.

- Vi vil sette inn smolt på 300 gram og satser på utslakt på fem kilo etter 12 måneder, opplyser Hovland.

Pilotproduksjonen vil foregå i to kar på 750 kubikk og tetthet på stor fisk er en av de viktige parametre som skal testes ut.

- Tilvekst, kjønnsmodning, fiskehelse, RAS-fôr, vannkvalitet og biofilter kapasitet på full salinitet vil også være viktige parameter å høste erfaringer i en pilot, slik at man reduserer faren for å begå feilvurderinger i fullskala, sier Hovland.

- Vi innser at det er både tekniske og biologiske utfordringer i dette prosjektet, og vi arbeider for å få med relevant kompetanse i gjennomføringen. Den dagen konsesjonssøknaden er godkjent vil vi være godt rustet til å igangsette prosjektet, konkluderer Lillelien.