
Blueye vil kutte kabelen
I et nytt prosjekt ledet av PhD-kandidat Leonard Florian Tom Günzel ved Institutt for marin teknikk (NTNU), tas de første stegene mot å gjøre Blueye Robotics mini-ROV helt autonom.
Selskapet skriver at målet er å kutte kabelen – bokstavelig talt – og gjøre fartøyet i stand til å operere selvstendig fra en dokkingstasjon på havbunnen i ukevis av gangen.
– Vi jobber for å gjøre Blueye til et autonomt undervannsfartøy (AUV), som kan være "bosatt" på bunnen over lengre tid, forteller Günzel.
– Etter måneder med simuleringer og tester i basseng, har vi nå gjennomført vår første feltoperasjon i Trondheimsfjorden – med stor suksess.
Høyhastighets dataoverføring
Sammen med PhD-kollegaene Ambjørn Waldum, Gabriele Kasparaviciute og åtte masterstudenter har prosjektgruppen utviklet både undervannsfarkosten og infrastrukturen som kreves for langvarige autonome operasjoner. AUV-en skal kunne manøvrere selvstendig over avstander på 100–500 meter og finne tilbake til en dokkingstasjon plassert på havbunnen.
Navigasjonen skjer ved hjelp av en USBL-transduser (Ultra-short baseline) som sender signaler til et modem på AUV-en. Modemet svarer med et ping og mottar sin posisjon i retur, noe som gir nøyaktig sanntidsnavigasjon.
Når AUV-en nærmer seg stasjonen, kan den enten posisjonere seg foran et optisk modem for kommunikasjon, eller gå direkte til dokking.
Stasjonen tilbyr induktiv lading og høyhastighets dataoverføring. Dette gir operatørene mulighet til å oppdatere misjonsdata, hente ut måledata og sende nye instruksjoner – alt uten at AUV-en må til overflaten. I praksis betyr dette at undervannsdronen kan være permanent stasjonert under vann, klar til neste oppdrag uten menneskelig inngripen.
Testen ble gjennomført i samarbeid med NTNU sin større ROV, Minerva, og markerer et teknologisk gjennombrudd for kompakte undervannsfartøy. Prosjektet inngår i det bredere SAFEGUARD-initiativet og bygger på mange års forskning og utvikling ved NTNU, der også NTNU VISTA-senteret for autonome robotoperasjoner under vann – CAROS – har vært en viktig leverandør av infrastruktur.
Et teknologisk gjennombrudd
– Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt – gjennom masteroppgaver, teknisk støtte og veiledning. Og ikke minst til Martin Ludvigsen, som har lagt grunnlaget for mye av det vi nå bygger videre på, sier Günzel.
Om Blueye Robotics
Blueye Robotics ble etablert i 2015 som en spin-off fra NTNU, og har utviklet seg til å bli en leverandør av brukervennlige undervannsdroner. Blueyes undervannsdroner er i bruk over hele verden til forskning, inspeksjon og opplæring.
Autonomiprosjektet bygger videre på plattformens fleksibilitet og viser hvordan teknologien kan utvikles til mer avanserte og selvstendige operasjoner.
Blueye Robotics er medlem i både Ocean Autonomy Cluster og NORDSEC Defence and Security Cluster, og er et godt eksempel på hvordan sivil teknologi også kan ha anvendelse innen forsvarssektoren og kritisk infrastruktur.