Brit Hjeltnes er fagdirektør for fiskehelse ved veterinærinstituttet. Foto: Magnus Petersen.

Mener AGD-symptomer kan utvikles raskere ved bruk av luseskjørt

Kristiansund: Fagdirektør i fiskehelse fra Veterinærinstituttet, Brit Hjeltnes presenterte fiskehelsestatusen for laksenæringen i Norge i år. Hun viser blant annet til at hun har sett dødelighet i forbindelse med AGD nylig, og sier hun ikke er imponert over PD-statusen i næringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fagdirektøren presenterte "Fiskehelsebarometeret" under Kontalis produktivitetskonferanse tirsdag. Hun viser til at man har fått påvisning av AGD gjennom hele året, at det er økende antall behandlinger og forteller om dødelighet på fisk grunnet dette i oktober. Hun mener likevel AGD-sesongen har gått bedre enn fryktet.

- Det kom positive prøver i slutten av august og ble igangsatt behandlinger fra midten av september. Nå i oktober ser vi økende dødelighet som følge av dette.  I Rogaland og Hordaland ligger vi ganske godt an. Situasjonen er under kontroll, men det er bra at den fine høsten er over, poengterer hun.

Hjeltnes mistenker at luseskjørt kan ha vært en del av årsaken til dødelighet, det kan bety at symptomene kan komme raskere i fremtiden.

- Når det først er påvist AGD i merder med luseskjørt, ser det ut som om det kan gå litt fortere, konstaterer hun.

Ikke imponert over PD-status

Fagdirektøren stadfestet også at hun ikke var fornøyd med PD-statusen i næringen så langt i år.

- Så langt i 2016 ser det ut til at vi kommer opp mot fjorårets nivå på 137 tilfeller av PD. Jeg er ikke imponert.

Hun forteller så at drøye 85 millioner fisk ble vaksinert mot PD, da hovedsakelig i områder hvor det forekommer naturlig, på Vestlandet.

- PD-smitten kan vi gjøre noe med, fordi det er fisken som er smittereservoar. Smitten går gjennom vannstrømmene, og smittes vanligvis ikke gjennom rogn, legger hun til.

ILA på fjorårsnivå

ILA-statistikken er ifølge Hjeltnes på samme nivå som fjoråret, men nye områder er påvirket.

- Vi la ut nye tall i dag, og de viser at det er 11 bekreftede utbrudd av ILA, der det er tre ytterligere mistanker, sier hun.

Ifølge Veterinærinstittuttets hjemmesider ble de to siste tilfellene ble bekreftet på Hestholmen, og Norbotnet. Det er to mistanker på Frøya, og en i Rødøy.