Norsk stand på verdens største sjømatmesse Seafood Expo Brussel. Foto: Arkiv.

Flere avlyser Brüssel-messen

Islands største fiskeriselskap, HB Grandi, har bestemt seg for ikke å delta i årets Seafood Expo i Brüssel på grunn av sikkerhetsproblemer. Både Lerøy Seafood Group og Cermaq har meldt at de ikke skal reise på messen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En gruppe på 27 ansatte fra selskapet Hb Grandi hadde planlagt å delta på verdens største sjømatmesse i Brüssel den 26 til 28 april, men reiser ikke pga terrorhandlingene som oppstod i Belgia tidligere denne måneden. Messen er uten tvil den viktigste global samling for sjømat selgere, skriver Fish Farming Expert, som først omtalte saken.

En pressemelding fra selskapet avslører: - Etter nøye vurdering, føler HB Grandi at det ikke er forsvarlig å sende ansatte til Brussel, siden det er uklart om deres sikkerhet kan effektivt ivaretas etter terrorhandlingene som nylig skjedde i den belgiske byen. I tillegg kan det å være i Brussel potensielt føre til at ansatte og deres familier får ubehag og angst, kommer det frem.

Avlyser sjømatmesse

Cermaq opplyser til Intrafish at de heller ikke skal reise på messen. De hadde planlagt at både styret, konsernledelsen og en rekke selgere skulle delta.

- Lerøy Seafood group ASA (LSG) har etter en grundig totalvurdering besluttet å kansellere årets deltagelse på «European Seafood Expo Global» i Brussel 2016. Bakgrunnen for beslutningen er siste tids tragiske hendelser, med påfølgende usikkerhet blant konsernets ansatte, kunder og andre samarbeidspartnere. De tilbakemeldinger vi har fått av våre forbindelser, sammen med våre egne vurderinger, har gjort at LSG har tatt beslutningen om å ikke delta på messen, melder de i en pressemelding fredag.

Marine Harvest og Sjømat Norge opplyser til kyst.no at de derimot ikke har forandret på planene sine.

Eivind Nævdal-Bolstad, kommunikasjonssjef i Marine Harvest. Foto: CF Wesenberg.

- Vi har full forståelse for de Marine Harvest ansatte som ikke ønsker å reise ned pga terrorhandlingene som har skjedd der, og vi vil derfor ikke tvinge noen til å reise det det blir valgfritt for hver enkelt, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad  i Marine Harvest.

Han påpeker likevel at selskapet følger det opprinneleige planene for messen.

Marine Harvest skal nemlig arrangere en stor happening den første dagen av messen som holdes fra 26. april til 28-ende april. Hvilke planer de har vil selskapet ikke avsløre enda, men Nævdal-Bolstad opplyser at han skal reise til hovedstaden sammen med Bergen Næringslivsforening.

Sjømat Norge skal i år ikke arrangere fagseminar dagen før messen slik de har gjort tidligere, men dette var  avgjort allerede før terrorhandlingene oppsto.

Trond Davidsen i Sjømat Norge sier til kyst.no at de ser ingen grunn til ikke å reise.

- Vi har hatt kontakt med NHO Brüssel som vi samarbeider med, og vi ser ingen grunn til ikke å reise. Det ville vært veldig uheldig, mener han. 

Sjømat Norge skal arrangere et program for fem regjeringspolitikere fra Høyre og Frp tirsdag og onsdag, i samarbeid med NHO Brüssel og Innovasjon Norge.

- Vi er inne i planleggingsfasen, men kan ikke avsløre noen detaljer på forhånd på grunn av sikkerhetstiltak. Vi skal også ha flere møter i Brussel med vårt skotske søsterselskap, oppplyser Davidsen.