31. januar arrangerer sjømatorganisasjonen YoungFish sitt årlige seminar, som er den fjerde i rekken. Foto: YoungFish.

- Folk i kø for å komme på YoungFish-konferansen

YoungFish melder om et økende engasjement, og har nå bikket 1500 medlemmer. I neste uke skal de arrangere konferanse for fjerde gang, og det er venteliste for å bli med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

YoungFish ble etablert fordi det manglet en møteplass for unge i sjømatbransjen. Visjonen deres har vært å samle unge som har interesse og brenner for sjømatnæringen.

Ungdomsorganisasjonens årlige konferanse går av stabelen neste uke og avholdes for fjerde år på rad i Bergen.

Tema for konferansen er hvordan havet (re)struktureres, og den øvre aldersgrense på konferansen er 37 år (født 1980).

Camilla Nore (27) som er kontaktansvarlig for konferansen, sammen med Anette Nordvik og styreleder Carl-Johan Sandberg, opplyser at de har fått utrolig mange påmeldte og er svært glade for interessen unge i sjømatnæringen har for konferansen.

Grensen er satt til maks 200 personer, og hun opplyser at over 20 stykk står på venteliste for å delta.

- Konferansen er utsolgt, og ventelisten begynner å bli lang. Det synes vi jo er veldig kjekt, forteller Nore til Kyst.no.

Hun påpeker at YoungFish er veldig stolte av konferansen og det de tilbyr unge i næringen.

- Vi har jo fått tilbakemeldinger fra tidligere konferansedeltakere og havbruksselskap, som synes det er en viktig konferanse å være på. Vi er stolte over tilliten vi får og at konferansen treffer den gruppen vi ønsker å nå, sier hun.

God arena for å bygge nettverk

Til daglig jobber Nore som "logistics manager" i eksportselskapet Coast Seafood. Gjennom YoungFish mener 27-åringen at hun har klart å bli godt kjent med sjømatnæringen. Samtidig som hun har bygget nettverk og blitt kjent med flere i samme alder som jobber innen havbruk.

- Fokuset vårt på konferansen er å belyse og lære konferansedeltagerne mer om havbruk- og sjømatnæringen og ikke minst gi dem mulighet for nettverksbygging gjennom dagen. At man kan bli kjent med andre i samme bransje og næring, ser vi på som essensielt for konferansen. Derfor har vi innlagt speed dating og nettverksbygging som en viktig del av programmet, opplyser hun til Kyst.no.

Vokser seg stadig større

Ungdomsorganisasjonen har nå bikket 1500 medlemmer, og er et steinkast unna 4000 følgere på Facebook.

Styreleder Carl Johan Arnesen Sandberg beskriver medlemmene deres som veldig engasjerte.

- De har sterke meninger, bidrar til gode diskusjoner, og stiller opp på de faglige- og sosiale treffene vi arrangerer rundt i Norge gjennom året. Vi håper bare flere og flere vil finne det interessant å komme på treffene våre for å bygge nettverk, og kaste seg inn i diskusjonen om hvor denne fantastiske næringen skal i fremtiden, sier Sandberg til kyst.no.

YoungFish ble etablert i 2014 av Jonas Langeteig og Erlend Vassbotten. Med seg i etableringen hadde de Sicelie Troland, Håvard Bakke Tennebø, Camilla Solheim Nore, Ørjan Drønen Madsen, og Carl Johan Sandberg, som alle har spilt en viktig rolle for at organisasjonen fikk fotfeste.

Sandberg retter en stor takk til alle som har vært med fra start, og til de som har kommet til etterhvert.

Fire lokallag for medlemmene

De siste to årene har det for organisasjonen handlet mye om å etablere lokallag. YoungFish er fremdeles en organisasjon, med ett styre, men har nå fire lokallag. Disse bestå av YoungFish Nord, YoungFish Midt, YoungFish Øst og YoungFish Vest.

- Hvert av lokallagene har en lokallag-ledelse som er ansvarlig for å skape aktivitet i regionen de representerer. Gjennom året i fjor arrangerte vi samlet over 20 treff for våre medlemmer. Lokallagene gjør en kjempejobb og har god hjelp i våre samarbeidspartnere som støtter oss, fortsetter han.

Målet for 2018 sier styrelederen vil være å fokusere på å opprettholde aktiviteten, og kvaliteten, på treffene deres.

- Videre vil vi gjøre det enklere for de som i dag ikke er med i styret eller lokallagledelsene å arrangere mindre treff utenfor de største byene i Norge. Vi vil også jobbe med å bedre kommunisere mulighetene som åpner seg ved å engasjere seg i YoungFish, dette for å gjøre det enda mere attraktivt å bidra.

Tema hav og samspillet

Konferansen neste onsdag vil ta for seg løsningene for verdiskapning fra havet, som organisasjonen mener må økes betraktelig. På agendaen er også samspillet mellom myndigheter, forskere og næringene som i dag, og i fremtiden, benytter havet.

- Næringene har mye å lære av hverandre. Miljøene innen fiskeri, oppdrett, offshore, shipping, leverandørbransjen, teknologi og forskning må bygge på hverandres kompetanse for å løse utfordringer, men likevel er det en kamp om plassen og andre interessekonflikter mellom aktørene som ønsker sin del av havet. YoungFish konferansen 2018 ønsker å sette fokus på hvor vi er i dag og hvor vi er på vei; dette kommer til å bli en interessant og lærerik konferanse, skriver organisasjonen på sine Facebook-sider.

Prinsen stiller

Selveste Kronprins Haakon skal delta og åpne konferansen.

- Så det synes vi er veldig stas. Vi har også foredragsholderne fra Norges Sjømatråd, og det kommer blant annet innlegg fra Sintef Ocean, Innovasjon Norge, WWF, og et motivasjons foredrag av tidligere OL-mester Olaf Tufte, forteller Camilla Nore avslutningsvis.

Les også:

Camilla Solheim Nore som er kontaktansvarlig for årets YoungFish konferanse 2018, opplyser at arrangementet allerede er fullbooket. Foto: Privat.
Styreleder Carl Johan Arnesen Sandberg her sammen med statsminister Erna Solberg, som var trekkplasteret under en tidligere Youngfish-konferanse. Foto: Therese Soltveit.
Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest og Øyvind Andre Haram under Youngfish-konferansen i fjor. Foto: Linn Therese Skår Hosteland. 
YoungFish-organisasjonen var en av de som representerte havbruksnæringen i "laksebakken" i fjor under Sykkel-VM i Bergen. Foto: Therese Soltveit.