Ny doktorgrad om fôr i lukkede anlegg
– Jeg er glad, stolt og lettet over å ha disputert, sier teknisk konsulent Vegard Flo i Cargill.
Etter flere års omfattende forskningsarbeid og fire solide vitenskapelige artikler er han i mål med sin doktorgradsavhandling «Bærekraftig fosforforvaltning i norsk akvakultur: forbruk, utslipp og sirkularitet i fokus».
Flo jobber til daglig med spesialtilpasset fiskefôr til laks produsert i nedsenkbare, landbaserte, lukkede og semilukkede anlegg i Cargill. I tillegg har han tatt en såkalt industri-PhD i regi av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Cargill. Fredag 5. desember forsvarte han, ifølge selskapet, doktorgraden med glans.
Forskningen viser at systemtilpassede fôrdietter i lukkede anlegg kan redusere fosfortap betydelig, og at lavere temperatur spiller en viktig rolle. Flo viser også nye sammenhenger mellom vitamin D, fosfor og mineraler som indikerer at det er nødvendig å øke vitamin D-nivået i fôret for å sikre at laks produsert i lukkede systemer oppfyller forventningen til laks som en god vitamin D-kilde for oss mennesker.
– Vi vet nå hvilket vitamin D-nivå vi må legge oss på i fôrformuleringen for å beholde rett nivå av vitamin D i fisken, sier Flo.
Utviklet for fisken
Cargill har gjennom mange år arbeidet med spesialtilpasset fôr til flere slike systemer. Tilbakemeldingene fra havbruksselskaper etter bruk i flere produksjonssykluser har vært gode og gitt selskapet innsikt og erfaring som de har brukt til å optimalisere fôret ytterligere. Gjennom forskningsarbeidet til Flo har selskapet dokumentert ny kunnskap som de nå anvender når de tilpasser fôr til fisk i ulike produksjonssystemer, inkludert til lukkede og hybride anlegg.
Flo understreker at fôret skal være utviklet for fisken og basert på dens behov. Men når produksjonssystemene blir mer avanserte må man samtidig ta hensyn til systemet for å sikre et miljø der fisken kan prestere optimalt.
– Ved å kombinere funn fra Flo sin forskning med vår kunnskap fra utprøvde konsepter, er vi trygge på at vi har effektive dietter til fisk i lukkede og hybride systemer både på land og i sjø, sier Technology Application Lead, Ashleigh Currie, som leder Cargills arbeid med forretnings- og produktutvikling av teknologiintensiv produksjon.
Fosfor er en begrenset, ikke-fornybar ressurs som er helt nødvendig for alt liv, og derfor en kritisk faktor både for fiskens vekst, helse, og miljø. Mangel på fosfor kan føre til deformiteter og redusert vekst. Norsk havbruk bruker i dag nesten like mye fosfor som jordbruk, og utslipp kan føre til overgjødsling i fjordene.
– Hvis vi ikke forbedrer resirkulering og utslippskontroll, kan fosforforbruket i oppdrett bli fire ganger høyere enn jordbruket innen 2050, advarer Flo. Han konkluderer med at kombinasjonen av optimal fôrsammensetning, temperaturstyring og bedre renseteknologi kan gjøre norsk havbruk mer bærekraftig – både økonomisk og miljømessig.