Erlend Vassbotten og Carl Johan Sandberg fra YoungFish. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

- YoungFish har vært et eventyr

Tre år har passert siden YoungFish ble etablert, og hele 1300 medlemmer har i dag tilsluttet seg nettverksorganisasjonen. – Det har vært et eventyr, forteller nestleder og YoungFish-gründer Erlend Vassbotten til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vassbotten etablerte i starten av 2014 organisasjonen, sammen med Jonas Langeteig i Bergen. Målet deres var å skape en faglig og sosial arena, der unge folk i næringen kunne møtes og skape et nettverk på kryss av selskaper. I seinere tid har de også utvidet horisonten til å inkludere hele sjømatnæringen.

- Vi ønsket å få til mer samarbeid og en arena hvor folk lettere kunne bli kjent og snakke sammen, noe vi har fått til. Da vi gjennom tre år har fått hele 1300 medlemmer sitter jeg igjen med at det var ett stort behov for en slik arena, opplyser Vassbotten.

Erlend Vassbotten gir seg som nestleder om litt, men vil fortsatt være aktiv i organisasjonen. Foto: Therese Soltveit.

Siden mars 2014 har de arrangert over 50 treff forskjellige steder i landet, samtidig som de har opprettet tre nye lokallag.

- Organisasjonen er nå bygget opp slik at vi har ett sentralstyre med medlemmer fra de fire lokallagene i vest, øst, midt og i nord. Etterhvert som nettverket ble kjent kom det flere henvendelser fra folk som ønsket og starte opp lokallagene, og vi er svært glade for at det er så mange initiativrike lidenskapelige mennesker som ønsker å bli med på dette, legger han til.

- En samlet organisasjon

Carl Johan Sandberg deltok på det aller første arrangementet i 2014 og har gjennom de siste årene vært en aktiv ”youngfisher”. Han gikk kort tid etter etableringen inn som samarbeidsansvarlig i styret og i fjor ble han innsatt som styreleder.

Sandberg er klar på om at organisasjonen er for alle unge med interesse for sjømat, enten man fisker leppefisk, er leder av en avdeling i ett selskap eller røkter fisk på merdkanten.

- Det er også plass til engasjerte studenter, men vi er ikke en studentorganisasjon, legger han til.

Han forteller at det er viktig for dem å være en samlet organisasjon, slik at man kan delta på treff i ulike landsdeler om man eksempelvis er på reisejobb, samt skulle kunne reise på arrangementer på tvers av lokallagene.

- Det er også viktig for oss at det er engasjementet til andre og ikke vi som har gjort jobben for å få på plass de ulike lokallagene. Vi har ikke albuet oss på plass i næringen, men har tatt utviklingen steg for steg og da også fått en god kvalitet i det vi gjør.

Carl Johan A. Sandberg, styreleder i YoungFish. Foto: Privat

- Fremtidsplaner

Ifølge Sandberg viser en analyse av medlemslistene at de har en jevn kjønnsfordeling blant medlemmene og at gjennomsnittsalderen ligger på 27,5 år, noe de er svært fornøyde med.

For å fortsette fremgangen med organisasjonen har de flere planer.

- Det har tatt mye tid å få på plass organiseringen og de ulike lokallagene, så målsettingen fremover er å få opp frekvensen på arrangementer og samlinger også i de andre byene, forteller Sandberg.

- Stiller ikke til gjenvalg

De skal også arrangere generalforsamling med valg av ny nestleder og prosjektansvarlig, som betyr at Vassbotten, samt Camilla Solheim Nore ikke stiller til gjenvalg og vil gå av fra sine poster om kort tid.

- Vi har aldri hatt som mål å skaffe flest mulig medlemmer, men få inn de de relevante og engasjerte. YoungFish for meg har vært et eventyr. Jeg synes det er tøft å se at så mange ønsker å delta og at de bryr seg så mye om næringen som de gjør, sier Vassbotten og legger til at han fortsatt vil være aktiv selv om han ikke er i styret.

- Jeg gir meg ikke fordi jeg er lei, men fordi jeg ønsker at noen andre også skal få sjansen til å ta del i dette slik jeg har gjort, sier den avtroppende nestlederen.

Sandberg viser til at halve styret blir byttet ut annethvert år, nettopp for at flere som ser interessen og nytten av å jobbe med nettverket, skal få muligheten.

- Folk som jobber i organisasjonen gjør dette på fritiden, ubetalt og det kan være tidkrevende, men det er verdt det, og utrolig givende når man er i en slik engasjert næring. YoungFish er kommet for å bli, stadfester han.

Generalforsamlingen 28 mars 2017.