Per Sandberg klipper sløyfa til Cermaqs nye settefisk-anlegg, ved siden hans står Snorre Jonassen adm.dir i Cermaq. Foto: Therese Soltveit.

Cermaqs største investering noensinne offisielt åpnet

Fiskeriminister Per Sandberg åpnet i dag offisielt et av norges mest moderne settefiskanlegg tilhørende Cermaq i Steigen. - Dette er den største investeringen selskapet har gjort noen gang, og en viktig milepæl for vår bedrift, som vi ønsker å markere skikkelig, sier daglig leder Snorre Jonassen til kyst.no. Se Per Sandberg klippe sløyfa i saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anlegget som åpnet tirsdag er på 10 000 kvadratmeter og har en produksjonskapasitet på 12 millioner smolt per år.

Selv om den offisielle åpningen finner sted nå har anlegget vært i drift siden mars. Selskapet har siden i vår hatt en trinnvis ferdigstillelse og overtagelse av anlegget.

Snorre Jonassen, administrerende direktør i Cermaq, er fornøyd med åpning av det nye anlegget. Foto: Therese Soltveit.

- Hele anlegget er helt ferdig først nå. Derfor kunne vi ikke hatt offisiell åpning tidligere, sier daglig leder Snorre Jonassen til kyst.no. 

Anlegget på Forsan generer 12 nye årsverk for selskapet, som Jonassen sier det har en investering på flere hundre millioner. Prosjektet er levert både innenfor budsjettrammer og godt innenfor tidsrammer.

Offisielt åpnet av ministeren

- I dag har det vært en offisiell åpning for spesielt inviterte gjester, og omvisning for gjestene på anlegget. Etter omvisningen hadde vi et faglig seminar, der teknologisk innovasjon i lakseoppdrett var temaet der vi blant annet presenterte iFarm, som er basis for våre søknader om utviklingskonsesjoner.

Cermaq Norway AS søkte i midten av juli om ti utviklingskonsesjoner til prosjektet «Teknologi for økt ressursutnyttelse, fiskevelferd og lusebekjempelse», noe de også kaller iFarm- individbasert oppdrett. 

- At fiskeriministeren åpner anlegget, hva betyr det for Cermaq?

- Det betyr mye for oss. Dette er den største investeringen Cermaq har gjort noen gang, og en viktig milepæl for vår bedrift, som vi ønsker å markere skikkelig. Derfor setter vi ekstra stor pris på at ministeren har tatt seg tid til å komme og være med på åpningen.

- Frisk satsing

Fiskeriministeren var svært glad for å åpne anlegget på Forsan, og mener det er en frisk satsing av Cermaq.

- Gratulerer med dagen, det som gleder meg mest er å reise på slike anledninger og delta på slike åpninger. Det som blir produsert her på anlegget er kortreist smolt. Cermaq deler regjeringens ambisjoner om at sjømatnæringen er fremtidsnæringen for Norge, sier Sandberg.

Han legger til at sjømat kommer til å bli hovedbjelken til å finansiere velferdsstaten frem i tid.

- Cermaq viser at det tenkes nytt og at det satses, sier Sandberg før han klipte snoren, til stor jubel fra de oppmøtte gjester og ansatte.

(Teksten fortsetter under filmen)

[video width="640" height="368" mp4="https://kyst.no/wp-content/uploads/2016/10/video-1477402297.mp4"][/video]

Starten på smoltdriften

Innlegg av 2,6 millioner AquaGen lakserogn, onsdag, i mars markerte starten på smoltproduksjonen ved settefiskanlegget.

Jonassen sier at fordelene med å bygge settefiskanlegget på valgte lokalitet slik selskapet ser det, er grunnet god tilgang til vann av god kvalitet, og nærhet til deres øvrige virksomhet.

- Anlegget på Forsan er et gjenbruks-anlegg hvor det oppvarmede vannet gjenbrukes. Vi har kapasitet til å bruke 90 m³ vann/minutt. Vannet kommer fra et kraftanlegg, og spesielle tilpasninger har blitt gjort for å sikre vanntilførselen. Vannet brukes altså to ganger; til å produsere elektrisitet i kraftanlegget, og til å produsere smolt, forklarer Snorre Jonassen til kyst.no.

Full produksjon neste år

Selskapet vil ikke rekke å produsere «ferdig» smolt i inneværende år, men ved utgangen av 2016 vil de ha 13 mill individer i anlegget (rogn, startfôring og påvekst).

- De første to millionene smolt er klare til utsett i januar. Fra 2017 vil vi ha full produksjon, påpeker han.

Jonassen er svært fornøyd med anlegget og sier produksjonen har gått svært bra i startfasen.

- Produksjonen har gått meget bra, yngelen presterer bra og ligger etter plan. Fiskehelsen har også vært god. All vesentlig funksjonalitet i anlegget er klar og tatt i bruk allerede, men leveringsflåten til brønnbåtlevering gjenstår. Dette skal være ferdig til første levering av smolt til sjø i januar 2017.

Fullt hus under åpningen av Cermaq-anlegget i Steigen. Foto: Therese Soltveit.

TMS (Thore Magnussen & Sønn), Fauske Bygg og Artec Aqua er hovedkontraktørene på det nye anlegget. Disse har en rekke underleverandører også.

- Vi har også hatt tett samarbeid med Nord-Salten kraft i forhold til tilgang til vann, forklarer Jonassen.

Anlegget har to separate produksjonslinjer, noe som er med på å ivareta bio-sikkerheten. Hver produksjonslinje består av klekkeri, startfôring og påvekst. Det er kapasitet til totalt seks innlegg av egg per år. Etter at eggene er klekket og yngelen har spist opp plommesekken, overføres den til startfôring.

- Her har vi til sammen 32 tanker (16 på hver produksjonslinje) hver med en diameter på 6 meter. Når yngelen når en viss størrelse (gjennomsnitt mellom 15 og 20 gram), sorteres den på størrelse og flyttes over til påvekst-avdelingen. Denne avdelingen har til sammen 24 tanker (12 på hver produksjonslinje), hver med en diameter på 12 meter. Her går fisken til den er stor nok til å overføres til sjø (70 – 200 gram).  I dag er begge klekkeriene, begge startforingsavdelingene og 3 av 4 påvekst-avdelinger tatt i bruk, forklarer Jonassen engasjert.

Forsan er Cermaqs fjerde settefiskanlegg i Nordland fylke, og med en kapasitet på 12,2 millioner fisk per år er Cermaq nå selvforsynt med smolt.

  • Cermaq har sine lokaliteter i Nordland og Finnmark, fra Bodø i sør til Havøysund i Nord
  • I Nordland har de 5 settefiskanlegg, 11 matfiskanlegg og 2 slakterier.
  • I Finnmark er det 14 matfiskanlegg og et slakteri.