Oversiktsbilde av Cermaqs settefiskanlegg på Forsan i Nordland. Foto: Cermaq/Kenneth Soløy

- God fiskevelferd i anlegget

Etter et drøyt år med drift i Cermaq sitt settefiskanlegg på Forsan, forteller de om gode resultater både teknisk og biologisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I oktober i fjor, åpnet Cermaq sin største investering noensinne, et flunkende nytt settefiskanlegg på Forsan i Steigen. Ifølge produksjonssjef settefisk i Cermaq Marit Hansen har ting gått nærmest knirkefritt siden de startet opp.

- Teknologien i anlegget på Forsan fungerer bra. Fisken som har blitt levert ut fra anlegget etter oppstart har vært lytefri, og det viser at vi har hatt god fiskevelferd i anlegget, forteller Hansen til kyst.no.

Settefisk klar for utsett, produsert i Forsan.bFoto: Trude Markussen/Cermaq

10,2 millioner fisk

Anlegget på 10 000 kvadratmeter og har en produksjonskapasitet på 12 millioner smolt per år. Siden åpningen i oktober i fjor har de produsert cirka 10,2 millioner smolt.

- Vi kom tidligere i gang enn planlagt, og alt har gått etter planen.

Utover konsesjonsvolumet ønsker hun ikke å kommentere hvor mye de forventer å produsere til neste år.

Når det gjelder tanker rundt den optimale smoltstørrelsen og eventuell produksjon av storsmolt ved anlegget, forteller Hansen at de. på lik linje med mange andre i bransjen ser på ulike strategier for smolt.

- Det vi er opptatt av, er å sette ut smolt med rett størrelse, til rett tid. Smolten fra Forsan har hatt en gjennomsnittstørrelse på cirka 90 gram ved utsett, legger hun til.

Anlegget på Forsan generer 12 nye årsverk for selskapet, og har vært en en investering på flere hundre millioner.

  • Anlegget omtales som et gjenbruks-anlegg hvor oppvarmet vann fra kraftproduksjon gjenbrukes, med en kapasitet til å bruke 90 m³ vann/minutt, og spesielle tilpasninger har blitt gjort for å sikre vanntilførselen.
  • Anlegget har to separate produksjonslinjer for å ivareta bio-sikkerheten. Hver produksjonslinje består av klekkeri, startfôring og påvekstavdelinger. Det er kapasitet til totalt seks innlegg av egg per år.
  • TMS (Thore Magnussen & Sønn), Fauske Bygg og Artec Aqua var hovedkontraktørene. Disse hadde en rekke underleverandører også.
  • Forsan er Cermaqs fjerde settefiskanlegg i Nordland fylke, og med en kapasitet på 12,2 millioner ble Cermaq med etableringen av dette selvforsynt med smolt.
  • Cermaq har sine lokaliteter i Nordland og Finnmark, fra Bodø i sør til Havøysund i Nord. I Nordland har de 5 settefiskanlegg, 11 matfiskanlegg og 2 slakterier. I Finnmark er det 14 matfiskanlegg og et slakteri.