Blokader og demonstrasjoner stopper opp chilensk lakseproduksjon. Foto: Salmon Expert

Blokader stopper opp chilensk lakseproduksjon

Demonstrasjoner og veisperringer i regi av chilenske fiskere, hindrer transport av fersk laks fra prosesseringsanleggene på Chiloe Island, noe som har ført til at slaktefisken må oppbevares mye lengre i ventemerder til konflikten er løst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bakgrunnen for demonstrasjonene som har funnet sted på Chiloé Island og på ulike steder i området i nærheten av Puerto Montt i Chile, er at man mener laksedumping har ført til oppblomstring av giftige alger og ført til et såkalt Red tide-fenomen. Algen har vært funnet i høye konsentrasjoner på den chilenske øya, og er kjent for å produsere giftstoffer som kan både drepe fisk og forårsake skjellforgiftning.

Les også: Dumping av syk laks kan ha ført til ny dødelig algeoppblomstring

Det chilenske sanitærtilsynet stengte ned flere områder for blåskjelloppdrett, som et resultat av at fiskere startet demonstrasjoner. Over 30 000 arbeidstakere i laksenæringen i Chiloe, i tillegg til leverandører, har ikke tilgang til arbeidsplasser, mat eller basisvarer. Videre er det et utbredt sosialt kaos på grunn av mangel på brennstoff.

Om lag to tredeler av landets lakseprosesseringsanlegg ligger på Chiloé, og for å redusere effekten av blokadene, har landets fiskeridirektorat (Sernapesca) autorisert selskaper til å holde fisk i ventemerder for en lang periode, slik at de kan utsette slaktingen av ny fisk.

Sperring av veier fortsatte inntil i går ettermiddag, og hundrevis av lastebiler med tonnevis av fersk laks har ikke fått forlate øya. Denne lasten var i hovedsak ment å bli eksportert til USA, til morsdagsfeiringen.